Śniadanie
1. Poranne pankejki
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka syropu klonowego
- ¾ łyżeczki ekstraktu wanilii
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g mąki migdałowej
- mleko migdałowe
Do dużej miski wbij jajka, dodaj oliwę, syrop, ekstrakt wanilii, szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę i odrobinę mleka. Zblenduj do konsystencji ciasta. Na patelni rozgrzej kawałek masła, nałóż łyżką lub małą chochelką ciasto na 3 lub 4 pankejki i smaż na złoty kolor. Obróć. Zdejmij z patelni i odstaw na minutę. Jeżeli lubisz na słodko, dodaj masło orzechowe i trochę syropu klonowego; jeżeli bardziej wytrawnie, zjedz je z sadzonym jajkiem i paskami smażonego boczku.
ZOBACZ: Jajecznica na 7 sposobów
2. Jaja z boczkiem
- 3 paski wędzonego boczku, podsmażone
- połówka awokado
- 40 g kremowego serka
- 5 szparagów
- 2 jajka, sadzone
3. Micha białka
- 250 g jogurtu kokosowego
- 1 miarka odżywki białkowej
- 30 g migdałów, posiekanych
- 20 g masła orzechowego
Lunch
1. Pieczony łosoś z jarmużem i brokułem
- filet z łososia
- 100 g różyczek brokuła
- 3 łyżki płatków migdałów
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- ¼ łyżeczki gałki muszkat.
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 2 garści jarmużu
Wysmaruj łososia oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w piekarniku 15 minut. W tym czasie ugotuj na parze przez kilka minut różyczki brokułów i liście jarmużu (warzywa ugotowane al dente mają więcej substancji odżywczych). Wałkiem zmiażdż migdały i wymieszaj z przyprawami. Podawaj i posyp przyprawami na talerzu.
PRZECZYTAJ: Przepis na łososia według Gordona Ramsaya
2. Halloumi z kimchi
- 100 g sera halloumi
- 80 g surówki z młodej kapusty, posiekanej
- 60 g kimchi
- 5 surowych pieczarek, posiekanych
- 1 surowa cukinia, posiekana
3. Zimny talerz
- 80 g pieczonej wołowiny, plastry
- 80 g szpinaku baby
- 60 g kimchi
- 50 g kremowego serka
4. Domowe burgery
- 2 wołowe burgery
- 30 g niebieskiego sera
- 60 g szpinaku
- 60 g kapusty kiszonej
- majonez
Nie zrób błędu z kupowaniem gotowych burgerów lub mielonego mięsa. Wybierz ładny i dość tłusty kawałek, po czym sam go zmiel (lub poproś o to na stoisku). Potem dopraw, jak lubisz, i na grillową patelnię.
Snacki
1. Czipsy serowe
- starty parmezan (około pół trójkąta na porcję)
- suszona bazylia
- sól
- czarny pieprz
Prościej już się nie da. Rozgrzej piekarnik do 180 °C i zetrzyj tyle parmezanu, ile zamierzasz zjeść. Wymieszaj go z bazylią i szczyptą soli (małą – ser jest słony) i pieprzem. Na blasze uformuj małe placki i piecz, aż nabiorą złotobrązowego koloru. I tyle.
2. Białko w pracy
- 100 g suszonej wołowiny
Otwórz opakowanie. Zjedz.
3. Brokuły na ostro
- 80 g brokułów, upieczonych
- 10 g płatków chili
Kolacja
1. Kalafiorowy ryż z krewetkami
- 100 g kalafiora pokruszonymi orzeszkami.
- 1 łyżka oleju
- 50 g zielonej fasolki
- 150 g krewetek
- 50 g kremowego serka
- garść pokruszonych orzeszków arachidowych
- 10 g posiekanego szczypioru
Podziel kalafiora na małe różyczki, pogotuj kilka minut i odsącz. Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż fasolkę razem z krewetkami. Dopraw. Rozdrobnij różyczki kalafiora widelcem i wymieszaj z fasolką, serkiem i szczypiorkiem. Dodaj krewetki i posyp całość pokruszonymi orzeszkami.
2. Ramen
- 150 g pasków wołowiny
- 60 g pak choi
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- połówka czerwonej papryki
- 30 g posiekanych orzechów brazylijskich
- 50 g posiekanego jarmużu
- bulion wołowy
3. Pierś z kurczaka
- 150 g filetu z kurczaka
- 60 g pak choi
- 80 g posiekanego jarmużu
- 1 jajko na miękko do wbicia na talerz
- musztarda, majonez
Komentarze