REKLAMA

Dania keto – 13 pomysłów

Szybsze i bardziej efektywne spalanie tłuszczu, a do tego pokaźna porcja białka i nędzna węglowodanów – o to chodzi  w tej diecie. Może wypróbujesz?   

dieta ketogeniczna shutterstock.com

Śniadanie

1. Poranne pankejki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ¾ łyżeczki ekstraktu wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g mąki migdałowej
  • mleko migdałowe

Do dużej miski wbij jajka, dodaj oliwę, syrop, ekstrakt wanilii, szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę i odrobinę mleka. Zblenduj do konsystencji ciasta. Na patelni rozgrzej kawałek masła, nałóż łyżką lub małą chochelką ciasto na 3 lub 4 pankejki i smaż na złoty kolor. Obróć. Zdejmij z patelni i odstaw na minutę. Jeżeli lubisz na słodko, dodaj masło orzechowe i trochę syropu klonowego; jeżeli bardziej wytrawnie, zjedz je z sadzonym jajkiem i paskami smażonego boczku.

ZOBACZ: Jajecznica na 7 sposobów

2. Jaja z boczkiem

  • 3 paski wędzonego boczku, podsmażone
  • połówka awokado
  • 40 g kremowego serka
  • 5 szparagów
  • 2 jajka, sadzone

3. Micha białka

  • 250 g jogurtu kokosowego
  • 1 miarka odżywki białkowej
  • 30 g migdałów, posiekanych
  • 20 g masła orzechowego

Lunch

1. Pieczony łosoś z jarmużem i brokułem

  • filet z łososia
  • 100 g różyczek brokuła
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki gałki muszkat.
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2 garści jarmużu

Wysmaruj łososia oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w piekarniku 15 minut. W tym czasie ugotuj na parze przez kilka minut różyczki brokułów i liście jarmużu (warzywa ugotowane al dente mają więcej substancji odżywczych). Wałkiem zmiażdż migdały i wymieszaj z przyprawami. Podawaj i posyp przyprawami na talerzu.

PRZECZYTAJ: Przepis na łososia według Gordona Ramsaya

2. Halloumi z kimchi

  • 100 g sera halloumi
  • 80 g surówki z młodej kapusty, posiekanej
  • 60 g kimchi
  • 5 surowych pieczarek, posiekanych
  • 1 surowa cukinia, posiekana

3. Zimny talerz

  • 80 g pieczonej wołowiny, plastry
  • 80 g szpinaku baby
  • 60 g kimchi
  • 50 g kremowego serka

4. Domowe burgery

  • 2 wołowe burgery
  • 30 g niebieskiego sera
  • 60 g szpinaku
  • 60 g kapusty kiszonej
  • majonez

Nie zrób błędu z kupowaniem gotowych burgerów lub mielonego mięsa. Wybierz ładny i dość tłusty kawałek, po czym sam go zmiel (lub poproś o to na stoisku). Potem dopraw, jak lubisz, i na grillową patelnię.

Snacki

1. Czipsy serowe

  • starty parmezan (około pół trójkąta na porcję)
  • suszona bazylia
  • sól
  • czarny pieprz

Prościej już się nie da. Rozgrzej piekarnik do 180 °C i zetrzyj tyle parmezanu, ile zamierzasz zjeść. Wymieszaj go z bazylią i szczyptą soli (małą – ser jest słony) i pieprzem. Na blasze uformuj małe placki i piecz, aż nabiorą złotobrązowego koloru. I tyle.

2. Białko w pracy

  • 100 g suszonej wołowiny

Otwórz opakowanie. Zjedz.

3. Brokuły na ostro

  • 80 g brokułów, upieczonych
  • 10 g płatków chili

Kolacja

1. Kalafiorowy ryż z krewetkami

  • 100 g kalafiora pokruszonymi orzeszkami.
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g zielonej fasolki
  • 150 g krewetek
  • 50 g kremowego serka
  • garść pokruszonych orzeszków arachidowych
  • 10 g posiekanego szczypioru

Podziel kalafiora na małe różyczki, pogotuj kilka minut i odsącz. Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż fasolkę razem z krewetkami. Dopraw. Rozdrobnij różyczki kalafiora widelcem i wymieszaj z fasolką, serkiem i szczypiorkiem. Dodaj krewetki i posyp całość pokruszonymi orzeszkami.

2. Ramen

  • 150 g pasków wołowiny
  • 60 g pak choi
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • połówka czerwonej papryki
  • 30 g posiekanych orzechów brazylijskich
  • 50 g posiekanego jarmużu
  • bulion wołowy

3. Pierś z kurczaka

  • 150 g filetu z kurczaka
  • 60 g pak choi
  • 80 g posiekanego jarmużu
  • 1 jajko na miękko do wbicia na talerz
  • musztarda, majonez

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA