REKLAMA

Czy trzeba myć warzywa i owoce?

W dzieciństwie uczono nas, że od dokładnego umycia owoców i warzyw zależy nasze życie. Sprawdzamy, czy te mądrości nie straciły na aktualności. 

warzywa, owoce shutterstock.com

Warzywa i owoce są bardzo zdrowe i powinniśmy je jeść w każdym posiłku, ale musisz pamiętać, aby najpierw dokładnie je umyć. „Przeprowadzono wiele badań dotyczących zanieczyszczenia warzyw i owoców środkami ochrony roślin, a także innymi związkami, i wykazały one, że pozostałości tych środków nie stanowią specjalnego zagrożenia dla naszego zdrowia. Oczywiście pod warunkiem że warzywa i owoce dokładnie umyjemy pod bieżącą wodą. Ten zabieg w zupełności wystarczy, aby je oczyścić. I choć wiele się o tym słyszy, absolutnie nie ma potrzeby długotrwałego moczenia ich w roztworze kwasu octowego czy sody oczyszczonej” – wyjaśnia dietetyk Paweł Szewczyk.

ZOBACZ: 7 warzyw, których nie jesz, choć powinieneś

Jak więc obchodzić się z warzywami i owocami, by były bezpieczne, a przy tym nie traciły znacząco na wartości zdrowotnej i odżywczej?

1) Oczyszczamy je z resztek ziemi.

2) Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (może być ciepła lub zimna – nie ma to większego znaczenia).

3) Opcjonalnie obieramy (wiele zależy od rodzaju owocu/warzywa) i usuwamy zdrewniałe/niejadalne części rośliny.

 I to wszystko, naprawdę. Warto też dodać, że aby zagwarantować sobie bezpieczeństwo żywności, nie musisz kupować warzyw i owoców z upraw ekologicznych. „Do powyższych zaleceń należy stosować się również przy zakupie owoców i warzyw, które według deklaracji producenta zostały już umyte przed zapakowaniem. Nawet jeśli rzeczywiście tak było, to po ich zapakowaniu na pewno rozwinęły się na nich bakterie, których musimy się pozbyć” – zaznacza dietetyk.

W przypadku owoców i warzyw kluczowy jest też ich wybór – osoby zmagające się z zaburzeniami trawiennymi powinny wybierać przede wszystkim delikatne, dojrzałe i sezonowe sztuki, a także, gdy to tylko możliwe, obierać je ze skórki. Pamiętaj: nie ma żadnego powodu, żeby bać się owoców i warzyw, jest za to tysiąc powodów, żeby jeść je codziennie.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA