ZOBACZ: 7 warzyw, których nie jesz, choć powinieneś
Jak więc obchodzić się z warzywami i owocami, by były bezpieczne, a przy tym nie traciły znacząco na wartości zdrowotnej i odżywczej?
1) Oczyszczamy je z resztek ziemi.
2) Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (może być ciepła lub zimna – nie ma to większego znaczenia).
3) Opcjonalnie obieramy (wiele zależy od rodzaju owocu/warzywa) i usuwamy zdrewniałe/niejadalne części rośliny.
I to wszystko, naprawdę. Warto też dodać, że aby zagwarantować sobie bezpieczeństwo żywności, nie musisz kupować warzyw i owoców z upraw ekologicznych. „Do powyższych zaleceń należy stosować się również przy zakupie owoców i warzyw, które według deklaracji producenta zostały już umyte przed zapakowaniem. Nawet jeśli rzeczywiście tak było, to po ich zapakowaniu na pewno rozwinęły się na nich bakterie, których musimy się pozbyć” – zaznacza dietetyk.
W przypadku owoców i warzyw kluczowy jest też ich wybór – osoby zmagające się z zaburzeniami trawiennymi powinny wybierać przede wszystkim delikatne, dojrzałe i sezonowe sztuki, a także, gdy to tylko możliwe, obierać je ze skórki. Pamiętaj: nie ma żadnego powodu, żeby bać się owoców i warzyw, jest za to tysiąc powodów, żeby jeść je codziennie.
Komentarze
~mirana, 2021-01-27 20:42:47
~bilka, 2021-01-12 21:09:49
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?