Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Czy można jeść przypalone potrawy?

Owszem, smażone i grillowane potrawy wyglądają smakowicie i pięknie pachną, ale pamiętaj, że za wysoka temperatura może zmienić zdrowe jadło w truciznę.

przypalone jedzenie fot. Getty Images
Gdyby nasi przodkowie nie nauczyli się używać ognia do przygotowywania jedzenia, prawdopodobnie wciąż jeszcze urządzalibyśmy jaskinie. Ale z punktu widzenia Twojego zdrowia lepiej nie przesadzać z temperaturą.

Najprawdopodobniej nie musimy Cię mocno zniechęcać. W końcu ani zwęglona ryba, ani frytki, które można potraktować jako węgiel do pisania nie leżą w kręgu Twoich kulinarnych upodobań. Mówimy jednak o sytuacji, gdy bierzesz się z apetytem za lekko "przeciągnięty" stek albo tosty. Co wtedy?

Pod wpływem gorąca w niektóre produktach – np. frytkach, chipsach, tostach czy płatkach kukurydzianych – pojawia się akrylamid, o którym wiadomo, że ma działanie rakotwórcze. Z mięsem też zachowaj ostrożność.

Jeśli przypalisz mięso, ryzykujesz, że razem z białkiem zjesz też, skup się, heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które – co udowodniono – mogą powodować nowotwory, w tym dziesiątkującego facetów raka jelita.

MH Rada: Jeśli już zdarzy Ci się coś przypalić, przynajmniej odkrój zwęglone kawałki przed jedzeniem.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij