Wapń z mleka źle się wchłania
Wprost przeciwnie, a na dodatek jest go tam całkiem sporo, podobnie jak ogólnie w nabiale. Wyjątkiem jest tylko twaróg, który rzeczywiście jest słabym źródłem wapnia. Wszystkie pozostałe produkty mogą dostarczyć go tyle, że bez problemu dostarczysz całe dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Mleko odwapnia kości
Badania pokazują odwrotną korelację. Jedyne, które wiązało mleko ze zwiększonym ryzykiem złamań, to analiza ze Szwecji, ale tam mleko fortyfikuje się witaminą A i to jej nadmiar mógł dać taki efekt.
Zobacz: Wapń - kluczowy składnik w procesie spalania tłuszczu. Nowe badania
Mleko powoduje trądzik
Rzeczywiście, może tak działać, ponieważ po jego spożyciu podnosi się poziom insuliny. Jednak w ten sposób działa wiele produktów, na przykład słodycze, więc nie jest to wyłącznie wina mleka.
Problemy z cerą? Zacznij od wyeliminowania z diety dużych ilości żywności przetworzonej, fast-foodów, słodyczy (chodzi głównie o czekoladę...) i alkoholu. Wszystkie te produkty możesz oczywiście spożywać, ale wyłącznie w ramach zdrowej, zbilansowanej diety.
Mleko w kartonie to nie mleko
A niby co? To często spotykane hasło jest wyssane z palca. Jasne, że to prosto od krowy jest bardziej wartościowe, ale po przegotowaniu traci więcej witamin niż mleko UHT. Pij śmiało.
Alergia na białko
Kazeina, główne białko mleka, rzeczywiście może uczulać, ale to nie znaczy, że każdy powinien wykreślić je z menu. Muszą to zrobić tylko osoby, u których alergię wykażą odpowiednie badania. Pozostali mogą je pić spokojnie.
Sprawdź też: Oto wszystko, co powinieneś wiedzieć na temat białka