[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Czy jedzenie z grilla jest rakotwórcze? Radzą eksperci MH

Polacy to naród grillujący. Czy robimy sobie jednak krzywdę spożywając tyle  potraw prosto z rusztu? Nasi eksperci rzucają na sprawę światło wiedzy.

Potrawy z grilla Grillowanie nie musi być niezdrowe. Wystarczy przestrzegać kilku prostych reguł.

Czy to prawda, że grillowane kiełbasy i mięsa są rakotwórcze?

Grillowane na ruszcie mięsa czy kiełbasy mogą zawierać substancje rakotwórcze, które tworzą się pod wpływem wysokiej temperatury. Aby ograniczyć ich występowanie, produkty zawierające dużą ilość białka i tłuszczu, takie jak mięso i ryby, należy grillować w folii aluminiowej lub na specjalnych jednorazowych tackach.

Jeśli decydujemy się na grillowanie nad otwartym ogniem, nigdy nie należy doprowadzać do przypalenia powierzchni. W tym przypadku bardzo ważne jest również regularne czyszczenie rusztu, ponieważ przypalone resztki z poprzedniego grillowania przenikają do przygotowywanych potraw.

REKLAMA

Do rozpalania grilla nie można używać suchych igieł i drewna z drzew iglastych, które zawierają dużo substancji żywicznych. Podczas ich spalania tworzy się cała masa substancji rakotwórczych. Grillowanie nad otwartym ogniem to nie najlepszy sposób przygotowania potraw i lepiej byłoby, aby takie dania nie zagościły na stałe w Twoim jadłospisie.

Pamiętaj jednak, że okazjonalny grill u znajomych, którzy nie stosują tych zasad, to jeszcze nie wyrok śmierci, więc nie krzyw się na widok podanego steka.

dr Marek Szołtysik, dietetyk, doktor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu 

Jeśli nie należysz do wielkiego grona entuzjastów swojskiej śląskiej na ruszcie, zapraszamy do zapoznania się z nieco bardziej wymagającymi przepisami. Na rozkładzie m.in. krewetki, jagnięcina, tuńczyk

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij