Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Czy jedzenie z grilla jest rakotwórcze? Radzą eksperci MH

Polacy to naród grillujący. Czy robimy sobie jednak krzywdę spożywając tyle  potraw prosto z rusztu? Nasi eksperci rzucają na sprawę światło wiedzy.

Potrawy z grilla Grillowanie nie musi być niezdrowe. Wystarczy przestrzegać kilku prostych reguł.

Czy to prawda, że grillowane kiełbasy i mięsa są rakotwórcze?

Grillowane na ruszcie mięsa czy kiełbasy mogą zawierać substancje rakotwórcze, które tworzą się pod wpływem wysokiej temperatury. Aby ograniczyć ich występowanie, produkty zawierające dużą ilość białka i tłuszczu, takie jak mięso i ryby, należy grillować w folii aluminiowej lub na specjalnych jednorazowych tackach.

Jeśli decydujemy się na grillowanie nad otwartym ogniem, nigdy nie należy doprowadzać do przypalenia powierzchni. W tym przypadku bardzo ważne jest również regularne czyszczenie rusztu, ponieważ przypalone resztki z poprzedniego grillowania przenikają do przygotowywanych potraw.

Do rozpalania grilla nie można używać suchych igieł i drewna z drzew iglastych, które zawierają dużo substancji żywicznych. Podczas ich spalania tworzy się cała masa substancji rakotwórczych. Grillowanie nad otwartym ogniem to nie najlepszy sposób przygotowania potraw i lepiej byłoby, aby takie dania nie zagościły na stałe w Twoim jadłospisie.

Pamiętaj jednak, że okazjonalny grill u znajomych, którzy nie stosują tych zasad, to jeszcze nie wyrok śmierci, więc nie krzyw się na widok podanego steka.

dr Marek Szołtysik, dietetyk, doktor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu 

Jeśli nie należysz do wielkiego grona entuzjastów swojskiej śląskiej na ruszcie, zapraszamy do zapoznania się z nieco bardziej wymagającymi przepisami. Na rozkładzie m.in. krewetki, jagnięcina, tuńczyk

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij