Czy grill elektryczny jest zdrowszy od węglowego? [Shorty MH]

Lubisz grillować, ale nie jesteś pewny, czy podsmażone na ruszcie potrawy są zdrowe? A może lepiej zdecydować się na grilla elektrycznego? Nasz ekspert w krótkich, żołnierskich słowach wyjaśnia, czy grill elektryczny jest zdrowszą alternatywą grilla węglowego. 

grill, potrawy z grilla shutterstock.com

Przyrządzanie potraw na grillu elektryczym jest o wiele zdrowsze niż nad otwartym ogniem. „Podstawowa różnica jest taka, że wykluczamy w ten sposób tłuszcz kapiący na rozżarzony węgiel. Spala się on na nim w bardzo wysokiej temperaturze i wtedy tworzą się niezwykle szkodliwe związki o rakotwórczym działaniu. Te wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne unoszą się i osiadają na grillowanej żywności, a my potem je zjadamy. Polskie badanie pokazało, że ich zawartość w silnie zgrillowanej skórce kurczaka może aż 70-krotnie przekraczać maksymalną dopuszczalną dawkę” – wyjaśnia dietetyk Paweł Szewczyk.

REKLAMA

ZOBACZ TEŻ: Krótki podręcznik grillowania

Dodaje, że ilość tych związków możesz znacznie zmniejszyć (ponad 100-krotnie!) również na normalnym grillu, umieszczając potrawy na aluminiowej tacce. Pamiętaj jednak, że to nie załatwia wszystkich problemów i nie czyni z grillowania zdrowej metody obróbki na miarę gotowania na parze. Zachowaj jednak umiar, stosuj tacki albo używaj grilla elektrycznego i za wszelką cenę unikaj przypalania potraw (szkodliwe związki znajdują się nawet w przypalonej skórce chleba), a będzie dobrze. Wszystko jest dla ludzi.

Zobacz również:
Na pierwszy rzut oka pytanie jest absurdalne. Przecież wszyscy wiedzą, że pomaga. Skąd wiedzą? Jak to skąd, z reklam przecież. Taka ładna pani magister w eleganckim kitlu polecała. Szkoda tylko, że wyniki badań nie są dla magnezu równie łaskawe co sympatyczna farmaceutka. Bo według nich wcale nie jest on lekarstwem na skurcze mięśni. 
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA