Czosnek w kuchni faceta [Odmiany, przepisy, właściwości]

Jego niezliczone zalety skłaniają lekarzy  do opinii, że to jeden z najpotężniejszych superfoods, a kucharzy, że to jeden  z najważniejszych graczy w kuchni.  I to, i to jest prawdą.  

czosnek, przepisy Men's Health

I. Odmiany czosnku

I tak mamy dużo szczęścia, że Big Pharma nie położyła łapy na czosnku i nie sprzedają nam go wyłącznie  w aptekach, bo faktycznie potencjał leczniczy ma potężny. Ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny, więc chroni nas przed zawałem i udarem, zmniejsza zmiany miażdżycowe, zwalcza infekcje wirusowe dróg oddechowych i podnosi odporność. A to tylko niektóre z jego właściwości. Natomiast w kuchni jest niezastąpiony.

REKLAMA

Czosnek

Powszechnie uprawiany i spotykany w każdym sklepie i warzywniaku. Według badań opublikowanych w „Journal of Nutrition” regularnie jadany podnosi poziom testoste- ronu, co nie jest bez znaczenia  dla wyników na treningu.

Czosnek niedźwiedzi

Jego zielone liście mają mniej intensywny smak niż główki czosnku, ale dzięki temu nie dominują w potrawach. Ząbki czosnku mają pozytywny wpływ na serce, ale to dziki czosnek niedźwiedzi najlepiej obniża ciśnienie krwi.

Czarny czosnek

Czarny czosnek jest fermentowany w wysokich temperaturach, dzięki czemu ma słodki, drożdżowy smak. W jednym z badań stwierdzono, że proces fermentacji podwoił liczbę przeciwutleniaczy, co jest nieocenione w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka.

Szczypior czosnkowy

Szczypior czosnkowy jest bogatszy w witaminy oraz flawonidy niż zwykły czosnek uprawny. Ma mocniejsze działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, a przede wszystkim – ze względu na łagodniejszy smak – można go jeść posiekanego na śniadanie z twarożkiem.

II. Czosnek – czym kierować się przy zakupie?

Ponieważ jest powszechnie dostępny, dobrze jest wiedzieć, na co zwracać uwagę przy zakupie. Podobnie jak przy kupowaniu świeżej ryby, która nie powinna mieć rybiego zapachu, główka czosnku nie powinna w sklepie lub na straganie pachnieć czosnkiem. Ten zapach powinien dopiero się uwalniać, gdy zaczniesz pastwić się nad ząbkami, tj. miażdżyć je, siekać itp. Jeżeli czujesz go wcześniej, to oznacza, że główka została uszkodzona gdzieś w transporcie i nie jest świeża. Warto też odróżniać (nie tylko ze względu na gospodarczy patriotyzm) czosnek polski od chińskiego, którego jest u nas zatrzęsienie.

Ten chiński jest przede wszystkim większy od naszego czosnku, a jego główki i ząbki mają zazwyczaj śnieżnobiałą osnówkę. Ma słodkawy smak i jest mało piekący lub w ogóle nie piecze, no i nie kiełkuje, bo przed transportem z Chin został napromieniowany i potraktowany chemią. Natomiast polski czosnek ma osnówkę w kolorze lekko fioletowym lub różowym, a także niepowtarzalny smak: ostry i intensywny. Nie daj się nabrać na podróbę.

III. 4 przepisy na dania z czosnkiem

Zapach czosnku jest dosyć uciążliwy, ale to pikuś w porównaniu do jego zalet. Praktyka pokazuje, że najlepiej niweluje go zjedzenie jabłka, popicie mleka lub zielonej herbaty, zagryzienie natką pietruszki lub kwaśny sok z cytryny.

1. Pajdy chleba na zakwasie z pieczonym czosnkiem

Składniki na 2 porcje

  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka masła (najlepiej solonego)
  • Gałązka tymianku
  • Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 kromki chleba na zakwasie

Sposób

Umyj główkę czosnku, osusz i odetnij od góry 5 mm, żeby odsłonić ząbki pod spodem. Połóż główkę na folii aluminiowej, dodaj masło, tymianek, dopraw solą z pieprzem i zawiń. Wstaw na pół godziny do piekarnika 180 °C. Wyjmij, ostudź do pokojowej temperatury i rozsmaruj na lekko zgrillowanych kromkach. Ugryź i ewentualnie dopraw płatkami morskiej soli.

czosnek, przepisyMen's Health

2. Świderki z pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki na 2 porcje

  • 10 liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g startego parmezanu
  • Starta skórka i sok z 1 cytryny
  • 150 g makaronu (świderki lub rurki)

Sposób

Wrzuć na chwilę liście do wrzątku, wyjmij je i włóż do miski z zimną wodą i lodem (jeżeli sprytnie poszperasz w necie, to gotowe pesto z czosnku jest do kupienia). Zblenduj liście z uprażonymi orzechami, olejem, parmezanem i startą skórką – dopraw. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsącz i wymieszaj z pesto. Na talerzu wkręć jeszcze pieprz i dodatkowo lekko posyp parmezanem.

czosnek, przepisyMen's Health

3. Warzywa i dip z czarnego czosnku

Składniki na 4 porcje

  • 5 ząbków czarnego czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka liści kolendry
  • 100 g młodej marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 140 g czerwonej papryki, 100 g rzodkiewek

Sposób

Wrzuć ząbki do miski z ciepłą wodą na kilka minut, odsącz i osusz. Zblenduj je z ciecierzycą, kuminem i tahini. Wlej olej sezamowy i oliwę, nie przerywając blendowania, aż uzyskasz gładką pastę. Dodaj posiekaną kolendrę, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przygotuj warzywa: rzodkiewki pokrój na połówki, paprykę w paski, seler naciowy na mniejsze kawałki, a minimarchewki tylko umyj. Podawaj z miską humusu do maczania.

czosnek, przepisyMen's Health

4. Krem porowo-ziemniaczany ze szczypiorem czosnkowym

Składniki na 4 porcje

  • Pęczek szczypioru czosnkowego
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 łodygi selera
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 4 kromki wiejskiego, żytniego chleba

Sposób

Posiekaj cebulę, pora, seler naciowy, połowę pęczka szczypioru i wrzuć na rozgrzaną łyżeczkę oliwy w większym garnku. Podsmaż, mieszając, aż zmiękną. Dodaj pokrojone w kostki ziemniaki i podsmażaj jeszcze  2-3 minuty. Wlej bulion drobiowy  i gotuj do miękkości. Zblenduj i postaw na małym ogniu, wlej mleko  i dopraw. Posiekaj drobno pozostałą część szczypioru i wymieszaj go  z łyżeczką oliwy.

czosnek, przepisyMen's Health
Zobacz również:
Bieganie zawsze jest dobre, ale bieganie w terenie jest jeszcze lepsze. Masz ciekawsze trasy, czystsze powietrze i piękniejsze widoki (o ile nie zasłania Ci ich zalewający oczu pot). Oto 10 patentów na dobre trailowe początki. 
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA