Jakie czerwone mięso wybrać?
Wybieraj to najmniej tłuste i kupuj w sprawdzonych źródłach. Staraj się je gotować i dusić, a jeśli zdecydujesz się na grillowanie, to nie rób tego na otwartym ogniu. "Złą sławę mięsu, zwłaszcza temu czerwonemu, przynosi to przetworzone. Dlatego zrezygnuj z jedzenia zwłaszcza pakowanych kiełbasek, bekonu, salami czy innych wędlin, które są modyfikowane w celu przedłużenia przydatności czy poprawy smaku. Zawierają sporą ilość tłuszczu, sodu, konserwantów i związków przeciwbakteryjnych, jak azotany, które mogą być rakotwórcze" – podkreśla Dawid Białowąs, specjalista ds. żywienia i suplementacji w sporcie, doktorant w Katedrze Fizjologii Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku.
W dużym skrócie? To przetworzone mięso niszczy reputację tego czerwonego. Nie rezygnuj z tego drugiego i bierz pod uwagę podczas tworzenia dobrze zbilansowanego jadłospisu. Skoro już ustaliliśmy, że nie padniesz trupem po pierwszym kęsie - warto zabrać się za te najlepsze. Oto potężne kompendium wiedzy na temat wołowiny.
Wolisz bezpieczniejsze wyjście? Zobacz, jakie zalety ma indyk.
Komentarze