[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.0

Czekolada - zdrowa przekąska?

Podzielone na kostki poczucie winy? Nie. Tym razem jemy czekoladę dla zdrowia. I mamy na to dowody.

czekolada

Grzeszna przyjemność?

W swojej surowej postaci kakao to samo zdrowie. Jasne, że w wersji przetworzonej nieco traci na wartości, ale wciąż nie na tyle, by każdą kostkę czekolady doprawiać poczuciem winy. Wystarczy nieco kreatywności, a nawet w bezustannie krytykowanych czekoladowych wypełniaczach znajdą się jakieś pozytywy. I my je znaleźliśmy.

ZOBACZ TEŻ: Test batonów proteinowych

REKLAMA

Ziarna kakaowca

Kakao jest bogatym źródłem antyoksydantów – flawonoli i procjanidyn. Badania opublikowane w „Journal of Cardiovascular Pharmacology” wskazują, że oba te związki poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego i redukują ryzyko chorób serca.

Masło kakaowe

Wysoka zawartość kwasu laurynowego czyni z masła kakaowego solidnego sprzymierzeńca Twojego układu immunologicznego. Według czasopisma „Nutrients” ten nasycony kwas tłuszczowy poprawia zdolność białych krwinek do zwalczania wirusów i bakterii.

Cukier puder

Słodki news – naukowcy z Cambridge zaczynają podważać prawdę objawioną na temat szkodliwości cukru. Faktycznie, uzależnia, jednak w miły sposób: uruchamia w mózgu ośrodek nagrody, który odpowiada za poczucie szczęścia.

Mleko w proszku

Trudno powiedzieć o nim coś dobrego, ale spróbujemy. Odtłuszczone mleko w proszku ma mnóstwo wapnia, które przyspiesza metabolizm. Co więcej, fi ńscy naukowcy łączą je również z obniżeniem ryzyka zapadnięcia na raka odbytu. Cóż...

Sztuka proporcji

Nieważne, jaką czekoladę chcesz zrobić – proces wygląda tak samo, a zmieniają się tylko proporcje składników. Całe ziarna kakao rozgnieć lekko w moździerzu, zaś masło kakaowe umieść w osobnej misce. Włóż obie miseczki do piekarnika (ustawionego na średnią temperaturę) i wyciągnij, kiedy masło się roztopi. Teraz szybko ucieraj ziarna aż do uzyskania gęstej pasty – musisz cały czas trzeć, by utrzymać temperaturę masy. Dodaj cukru i ucieraj przez kolejnych 5 minut. Następnie kolej na masło kakowe i mleko w proszku (jeżeli używasz) – ucieraj dalej, aż połączą się w jednolitą masę. Ostudź czekoladę na sitku.

Bez poczucia winy

Wszystko, co dobre, jest niezdrowe? Nauka mówi, że niekoniecznie.

Popcorn

Uważaj: naukowcy z Pensylwanii znaleźli w porcji popcornu 300 mg antyoksydantów. Porównali to z marnymi 160 mg w przeciętnej porcji owoców i wyszło im, że popcorn to superfood.

PRZECZYTAJ: Snickers - prześwietlamy popularnego batona

Chleb

Ten żytni ma niski indeks glikemiczny i – pęczniejąc w żołądku – nasyca na wiele godzin. Poza tym ma wyborny smak. Nie potrzebujemy naukowców, by to stwierdzić.

Wino

Każdy kieliszek jest pełen polifenoli, które zwalczają szkodzące Twojemu sercu wolne rodniki. Według naukowców białe wino zawiera ich tyle samo, co czerwone, więc pij to, które bardziej Ci smakuje.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij