Grzeszna przyjemność?
W swojej surowej postaci kakao to samo zdrowie. Jasne, że w wersji przetworzonej nieco traci na wartości, ale wciąż nie na tyle, by każdą kostkę czekolady doprawiać poczuciem winy. Wystarczy nieco kreatywności, a nawet w bezustannie krytykowanych czekoladowych wypełniaczach znajdą się jakieś pozytywy. I my je znaleźliśmy.
ZOBACZ TEŻ: Test batonów proteinowych
Ziarna kakaowca
Kakao jest bogatym źródłem antyoksydantów – flawonoli i procjanidyn. Badania opublikowane w „Journal of Cardiovascular Pharmacology” wskazują, że oba te związki poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego i redukują ryzyko chorób serca.
Masło kakaowe
Wysoka zawartość kwasu laurynowego czyni z masła kakaowego solidnego sprzymierzeńca Twojego układu immunologicznego. Według czasopisma „Nutrients” ten nasycony kwas tłuszczowy poprawia zdolność białych krwinek do zwalczania wirusów i bakterii.
Cukier puder
Słodki news – naukowcy z Cambridge zaczynają podważać prawdę objawioną na temat szkodliwości cukru. Faktycznie, uzależnia, jednak w miły sposób: uruchamia w mózgu ośrodek nagrody, który odpowiada za poczucie szczęścia.
Mleko w proszku
Trudno powiedzieć o nim coś dobrego, ale spróbujemy. Odtłuszczone mleko w proszku ma mnóstwo wapnia, które przyspiesza metabolizm. Co więcej, fi ńscy naukowcy łączą je również z obniżeniem ryzyka zapadnięcia na raka odbytu. Cóż...
Sztuka proporcji
Nieważne, jaką czekoladę chcesz zrobić – proces wygląda tak samo, a zmieniają się tylko proporcje składników. Całe ziarna kakao rozgnieć lekko w moździerzu, zaś masło kakaowe umieść w osobnej misce. Włóż obie miseczki do piekarnika (ustawionego na średnią temperaturę) i wyciągnij, kiedy masło się roztopi. Teraz szybko ucieraj ziarna aż do uzyskania gęstej pasty – musisz cały czas trzeć, by utrzymać temperaturę masy. Dodaj cukru i ucieraj przez kolejnych 5 minut. Następnie kolej na masło kakowe i mleko w proszku (jeżeli używasz) – ucieraj dalej, aż połączą się w jednolitą masę. Ostudź czekoladę na sitku.
Bez poczucia winy
Wszystko, co dobre, jest niezdrowe? Nauka mówi, że niekoniecznie.
Popcorn
Uważaj: naukowcy z Pensylwanii znaleźli w porcji popcornu 300 mg antyoksydantów. Porównali to z marnymi 160 mg w przeciętnej porcji owoców i wyszło im, że popcorn to superfood.
PRZECZYTAJ: Snickers - prześwietlamy popularnego batona
Chleb
Ten żytni ma niski indeks glikemiczny i – pęczniejąc w żołądku – nasyca na wiele godzin. Poza tym ma wyborny smak. Nie potrzebujemy naukowców, by to stwierdzić.
Wino
Każdy kieliszek jest pełen polifenoli, które zwalczają szkodzące Twojemu sercu wolne rodniki. Według naukowców białe wino zawiera ich tyle samo, co czerwone, więc pij to, które bardziej Ci smakuje.