W Polsce dopiero zdobywa popularność, choć na świecie już od dawna święci triumfy, zwłaszcza latem. O smaku, podobnie jak o gustach, się nie dyskutuje, ale o składzie już można. Zobacz, czy cydr może być godną uwagi alternatywą dla dużego jasnego.
1. Cydr - ile ma kalorii?
Ze względu na orzeźwiający smak cydr kojarzy się z bardzo lekkim napojem, więc możesz sięgać po niego w nadziei, że zastąpi Ci kaloryczne piwo. Ale to tylko pozory. Producenci co prawda nie podają na etykietach dokładnej wartości energetycznej, która zależy od zawartości alkoholu i stopnia wytrawności, ale nie miej złudzeń – pod względem kalorii wielkiej różnicy między nim a piwem nie ma. Cydr może być wręcz w nie bogatszy. Przykładowo 500 ml cydru Strongbow to 285 kcal, a duże jasne to ok. 200-250 kcal.
2. Cydr - ile alkoholu
Cydr cydrowi nierówny, przynajmniej pod względem zawartości alkoholu. Poszczególne gatunki, podobnie jak w przypadku piwa, mogą się od siebie dość mocno różnić. To, czy piłeś cydr 4,5% czy może 7%, poczujesz później, więc przed zakupem sprawdzaj uważnie etykiety. Żeby zminimalizować efekt dnia następnego, możesz też zastosować patent z lodem. Jeśli wrzucisz go do szklanki, zmieści się w niej mniej cydru, a Ty wypijesz mniej i będziesz potem czuł się lepiej.
3. Pogromca bakterii - kwas jabłkowy
Cydr zawiera kwas jabłkowy, który powstaje w procesie fermentacji tych owoców. Brzmi złowieszczo, ale może mieć korzystny wpływ dla zdrowia. Ten związek bierze udział w procesach metabolicznych i w przypadku jego niedoborów możesz czuć, że brakuje Ci energii. Dodaje się go też do płynów do płukania zębów, ponieważ pobudza produkcję śliny, która działa jak naturalny środek antyseptyczny. Ostatni łyk cydru możesz więc spokojnie dłużej potrzymać w ustach.
4. Cydr jest często napakowany cukrem
Cydr powinien być tworzony w czasie relatywnie prostego procesu: do soku wyciśniętego z jabłek wystarczy dodać drożdże, żeby rozpocząć fermentację. Gotowe. Problem w tym, że na rynku pojawia się coraz więcej "cydrów" o różnych smakach, np. owoców leśnych lub z dodatkiem choćby miodu. W takich wynalazkach mogą lądować różnego rodzaju niepotrzebne czy wręcz szkodliwe dodatki, np. cukier. Dlatego w przypadku cydru bez wątpliwości warto być konserwatystą i wybierać jak najbardziej naturalny produkt.
5. Antyoksydanty w cydrze
Cydr jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, ale marka marce nierówna. Zgodnie z badaniem 23 angielskich cydrów (Brytyjczycy to najwięksi smakosze tego napoju na świecie), opublikowanym w "Journal of Agricultural and Food Chemistry", zawartość antyoksydantów może się w nich różnić: od 44 do aż 1559 mg/l. Najwięcej zawierają niefiltrowane rodzaje, jak np. Addlestones, którego niestety w Polsce nie ma. Podobnie jak danych dotyczących dostępnych u nas gatunków. Do czasu ich opublikowania pod tym względem wygrywa czerwone wino.
230 ml cydru to:
- Tyle antyoksydantów, co w kieliszku wina
- Tyle cukru, co w połowie pączka
- Nieco więcej kalorii, co w podobnej ilości piwa
Nieprzekonany? Rzuć okiem na nasz wykaz rodzajów piwa i wybierz najlepsze.