Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Cydr: czy warto go pić?

Na butelkach z alkoholem próżno szukać informacji o wartościach odżywczych. Na szczęście masz MH. Dzisiaj prześwietlamy cydr. 

cydr fot. Shutterstock
W Polsce dopiero zdobywa popularność, choć na świecie już od dawna święci triumfy, zwłaszcza latem. O smaku, podobnie jak o gustach, się nie dyskutuje, ale o składzie już można. Zobacz, czy cydr może być godną uwagi alternatywą dla dużego jasnego. 

1. Pozorna różnica

Ze względu na orzeźwiający smak cydr kojarzy się z bardzo lekkim napojem, więc możesz sięgać po niego w nadziei, że zastąpi Ci kaloryczne piwo. Ale to tylko pozory. Producenci co prawda nie podają na etykietach dokładnej wartości energetycznej, która zależy od zawartości alkoholu i stopnia wytrawności, ale nie miej złudzeń – pod względem kalorii wielkiej różnicy między nim a piwem nie ma. Cydr może być wręcz w nie bogatszy. Przykładowo 500 ml cydru Strongbow to 285 kcal, a duże jasne to ok. 200-250 kcal. 

2. Czytaj etykiety

Cydr cydrowi nierówny, przynajmniej pod względem zawartości alkoholu. Poszczególne gatunki, podobnie jak w przypadku piwa, mogą się od siebie dość mocno różnić. To, czy piłeś cydr 4,5% czy może 7%, poczujesz później, więc przed zakupem sprawdzaj uważnie etykiety. Żeby zminimalizować efekt dnia następnego, możesz też zastosować patent z lodem. Jeśli wrzucisz go do szklanki, zmieści się w niej mniej cydru, a Ty wypijesz mniej i będziesz potem czuł się lepiej. 

STRONA 1 z 2

Komentarze

 (6)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij