[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Curry: przepisy i patenty

Dla nas, w Europie, to mieszanka przypraw – dla reszty świata sposób przyrządzania potraw. Świetnych. 

curry fot. Shutterstock
1. Droga do curry

To mogą być ryby, ser, mięso lub warzywa – curry można zrobić ze wszystkiego. Kluczem do świetnego są przyprawy, dające nie tylko niepowtarzalny aromat i smak sosu, ale także gwarancję formy i zdrowia. Robienie curry jest też okazją do porządków w szafce z przyprawami, bo najlepszy efekt daje użycie świeżych. Wykorzystaj siłę tych czterech. 

Kurkuma

Cierpkość kurkumy świetnie współgra z lekko słodkawym i łagodnym białkiem ryb. Ciepło likwiduje goryczkę (więc szybko wrzucaj kurkumę do garnka), a przy okazji uwalnia jej ogromne antynowotworowe możliwości.  

Cynamon

To znacznie więcej niż tylko składnik i posypka do deserów. Dodaje głębokości smaku pikantnym potrawom i – jak udowodnili w amerykańskich laboratoriach – zmniejsza wchłanianie się tłuszczu w komórkach. 

Asafetyda

Zastępnik czosnku i cebuli nazywa się po polsku dość nieszczęśliwie – smrodzieniec. Używana głównie w kuchni wegetariańskiej, ułatwia trawienie i likwiduje wzdęcia. 

Kozieradka

Ma typowy aromat curry, ale lepiej używać nasion niż listków, bo znacznie bardziej spowalniają wchłanianie glukozy i będziesz mógł zjeść więcej ryżu bez skoków cukru we krwi. 

REKLAMA

tajskie curry z kurczakiem fot. Lucas Zarebinski
2. Zmiażdż przyprawy

W zależności od dominującej przyprawy curry w restauracjach występuje najczęściej w postaci czerwonej, zielonej (to zależy od koloru papryczek chili) lub żółtej, w której dominuje kurkuma. W ogóle przy pichceniu curry przyprawy odgrywają decydującą rolę – muszą być świeże i aromatyczne.

Nie przechowuj ich nigdy w torebkach, które kupiłeś w supermarkecie, tylko przesyp do szczelnych, szklanych lub drewnianych pojemników. Te ostatnie bardzo chłoną aromaty, więc trzymaj w nich tylko jeden rodzaj przyprawy. Półka nad kuchenką nie jest dobrym pomysłem, bo ciepło i opary zniszczą ich smak; wybierz raczej chłodne i ciemne miejsce.

Do mielenia można używać młynka do kawy, ale dużo lepszy jest moździerz. Miażdżąc, wydobędziesz z przypraw wszystko, co najlepsze i najzdrowsze.

 

przyprawy fot. Shutterstock
3. Sekret curry

Możesz wykorzystać gotową mieszankę curry z torebki, lecz nie licz na jakąś eksplozję smaku. Dużo lepiej (i zdrowiej) rozetrzeć samemu świeże przyprawy, które wchodzą w jej skład.

Wrzuć do moździerza ziarna kolendry, czosnek, imbir, chili, cyna- mon, pieprz, kardamon, kumin, gałkę muszkatołową i goździki (sam zdecyduj o proporcjach) i rozetrzyj na miazgę. Jeszcze lepsze efekty smakowe (i zdrowotne) uzyskasz, wlewając do moździerza łyżkę rozgrzanego oleju rzepakowego.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij