To mogą być ryby, ser, mięso lub warzywa – curry można zrobić ze wszystkiego. Kluczem do świetnego są przyprawy, dające nie tylko niepowtarzalny aromat i smak sosu, ale także gwarancję formy i zdrowia. Robienie curry jest też okazją do porządków w szafce z przyprawami, bo najlepszy efekt daje użycie świeżych. Wykorzystaj siłę tych czterech.
Kurkuma
Cierpkość kurkumy świetnie współgra z lekko słodkawym i łagodnym białkiem ryb. Ciepło likwiduje goryczkę (więc szybko wrzucaj kurkumę do garnka), a przy okazji uwalnia jej ogromne antynowotworowe możliwości.
Cynamon
Kurkuma
Asafetyda
Zastępnik czosnku i cebuli nazywa się po polsku dość nieszczęśliwie – smrodzieniec. Używana głównie w kuchni wegetariańskiej, ułatwia trawienie i likwiduje wzdęcia.
Kozieradka
Ma typowy aromat curry, ale lepiej używać nasion niż listków, bo znacznie bardziej spowalniają wchłanianie glukozy i będziesz mógł zjeść więcej ryżu bez skoków cukru we krwi.
Komentarze