1. Kardamon
Hinduski dietetyk, dr Ray Sahelian, twierdzi, że związki antyoksydacyjne zawarte w kardamonie pomagają przywrócić właściwy poziom glutationu, który chroni komórki przed toksynami.
Napój ze świeżego imbiru ze szczyptą tej przyprawy skutecznie zwalczy skutki wczorajszej imprezy.
2. Kurkuma
Amerykańscy naukowcy dowiedli, że związek zawarty w kurkumie – kurkumina – pomaga zwalczać mikrozatory w mózgu, które są jedną z przyczyn choroby Alzheimera.
Popularność curry w indyjskiej kuchni tłumaczy, dlaczego tak niewielki procent tamtejszych seniorów cierpi na demencję.
3. Szafran
Swój intensywny kolor szafran zawdzięcza organicznemu związkowi chemicznemu, zwanemu krocyną. Badania wskazują, że może ona zapobiegać niektórym neurologicznym schorzeniom , na przykład chorobie Parkinsona.
Szafran jest drogi, ale używa się go w dosłownie aptekarskich ilościach.
4. Koper włoski
Koper zawiera prawie tak dużo potasu, jak banany.
Naukowcy z University of Texas Southwestern Medical Center dowiedli, że dla utrzymania prawidłowych parametrów ciśnienia krwi zwiększenie ilości potraw zawierających potas jest tak samo ważne, jak ograniczenie spożywania soli.
5. Anyż
Anetol to związek chemiczny zawarty w olejkach eterycznych, którym anyż zawdzięcza swój zapach.
Jak wynika z badań na University of Texas, anetol skutecznie likwiduje stany zapalne w organizmie. Indyjscy kucharze radzą dodawać anyż do marynaty, w której zaprawiamy mięso przed smażeniem.
6. Kumin
W zaledwie połowie łyżeczki tych małych ziarenek znajdziesz więcej niż 50% takiej ilości antyoksydantów, jaką zawiera duży pomidor, i dwa razy tyle, ile marchew.
Świetny dodatek do zup i sosów. Szczególnie pasuje do wołowiny.
MH 12/11