[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.6

Curry: dlaczego tak dobrze wpływa na Twoje zdrowie?

Z jej pomocą nadasz niepowtarzalnego smaku ryżowi, kurczakowi, indykowi czy wieprzowinie. Jednak oprócz smaku, mieszanka curry to także najlepsza inwestycja w Twoje zdrowie. Sprawdź, z czego składa się przyprawa curry oraz co sprawia, że jest tak dobra dla Twojego zdrowia.

curry fot. oleksajewicz, 2015, shutterstock.com
1. Kardamon

Hinduski dietetyk, dr Ray Sahelian, twierdzi, że związki antyoksydacyjne zawarte w kardamonie pomagają przywrócić właściwy poziom glutationu, który chroni komórki przed toksynami.

Napój ze świeżego imbiru ze szczyptą tej przyprawy skutecznie zwalczy skutki wczorajszej imprezy.

2. Kurkuma

Amerykańscy naukowcy dowiedli, że związek zawarty w kurkumie – kurkumina – pomaga zwalczać mikrozatory w mózgu, które są jedną z przyczyn choroby Alzheimera.

Popularność curry w indyjskiej kuchni tłumaczy, dlaczego tak niewielki procent tamtejszych seniorów cierpi na demencję.

REKLAMA

3. Szafran

Swój intensywny kolor szafran zawdzięcza organicznemu związkowi chemicznemu, zwanemu krocyną. Badania wskazują, że może ona zapobiegać niektórym neurologicznym schorzeniom , na przykład chorobie Parkinsona.

Szafran jest drogi, ale używa się go w dosłownie aptekarskich ilościach.

4. Koper włoski

Koper zawiera prawie tak dużo potasu, jak banany.

Naukowcy z University of Texas Southwestern Medical Center dowiedli, że dla utrzymania prawidłowych parametrów ciśnienia krwi zwiększenie ilości potraw zawierających potas jest tak samo ważne, jak ograniczenie spożywania soli.

5. Anyż

Anetol to związek chemiczny zawarty w olejkach eterycznych, którym anyż zawdzięcza swój zapach.

Jak wynika z badań na University of Texas, anetol skutecznie likwiduje stany zapalne w organizmie. Indyjscy kucharze radzą dodawać anyż do marynaty, w której zaprawiamy mięso przed smażeniem.

6. Kumin

W zaledwie połowie łyżeczki tych małych ziarenek znajdziesz więcej niż 50% takiej ilości antyoksydantów, jaką zawiera duży pomidor, i dwa razy tyle, ile marchew.

Świetny dodatek do zup i sosów. Szczególnie pasuje do wołowiny.

MH 12/11

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij