Składniki (20 porcji):
- stalowe pręty, 2 sztuki
- metalowy drut
- mały prosiak, wypatroszony
- drewno
Przygotowanie:
To nie jest lekcja grillowania dla satanistów, tylko słynna argentyńska technika – kto wie, czy nie najlepsza na świecie – pieczenia na krzyżu. Zwiąż drutem oba pręty, tworząc krzyż (1).

Rozpal solidny ogień (ułóż stos do wysokości kolan) i pozwól mu się w większości wypalić. Rozciągnij prosiaka na krzyżu i przywiąż nogi do poszczególnych ramion. Przymocuj też brzuch do prętów i ustaw krzyż obok ogniska pod kątem 30 stopni (żebrami do ognia) na 5 godzin (2).

Obróć mięso grzbietem do ognia na ostatnią godzinę pieczenia. Do pieczenia wieprzowiny przydaje się termometr do mięs, bo optymalna temperatura to 65 °C (3). W 63 °C stopniach wybijesz wszystkie bakterie, ale już 75 °C zabije smak i soczystość Twojego dzieła.
