Criolla – technika pieczenia na krzyżu [Przepisy trapera]

Criolla - tak w Argentynie nazywa się pieczenie z użyciem metalowego krzyża.

criolla shutterstock.com

Składniki (20 porcji):

  • stalowe pręty, 2 sztuki
  • metalowy drut
  • mały prosiak, wypatroszony
  • drewno

Przygotowanie:

To nie jest lekcja grillowania  dla satanistów, tylko słynna argentyńska technika – kto wie, czy nie najlepsza na świecie – pieczenia na krzyżu. Zwiąż drutem oba pręty, tworząc krzyż (1).

REKLAMA

criollaCriolla

Rozpal solidny ogień (ułóż stos do wysokości kolan) i pozwól mu się w większości wypalić. Rozciągnij prosiaka na krzyżu i przywiąż nogi do poszczególnych ramion. Przymocuj też brzuch do prętów i ustaw krzyż obok ogniska pod kątem 30 stopni (żebrami do ognia) na 5 godzin (2).

criollaCriolla

Obróć mięso grzbietem do ognia na ostatnią godzinę pieczenia. Do pieczenia wieprzowiny przydaje się termometr do mięs, bo optymalna temperatura to 65 °C (3). W 63 °C stopniach wybijesz wszystkie bakterie, ale już  75 °C zabije smak i soczystość Twojego dzieła.

criollaCriolla
Zobacz również:
Przestań biegać równym tempem, a zobaczysz, o ile łatwiej przebiegniesz nawet maraton.  
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA