Cold brew: nasze TOP 4 + domowy przepis

Kiedy żar leje się z nieba, a na zimne piwo jest stanowczo za wcześnie, cold brew może orzeźwić Cię równie dobrze, dodatkowo dając energetycznego kopa.

cold brew fot. shutterstock.com

W metodzie cold brew do wydobycia esencji z ziaren zamiast wysokiej temperatury wody wykorzystuje się długi czas jej działania (nawet do 24 godzin), dlatego przygotowanie porannej kawy przy użyciu zimnej wody trzeba zacząć wieczór wcześniej. Może to trochę zniechęcać, ale proces długiej maceracji pozwala zachować pełnię naturalnego smaku i aromatu kawy, a także bogactwo antyoksydantów. „Parzona” na zimno kawa jest też łagodniejsza w smaku, dzięki czemu zazwyczaj nie ma potrzeby jej dosładzać.

Jakoś nie bardzo pasuje Ci przygotowywanie kawy 12 godzin przed jej wypiciem? Spokojnie, są drogi na skróty – gotowe cold brew, które wystarczy wyciągnąć ze sklepowej lodówki. Sprawdziliśmy nawet, które jest najlepsze.

Miejsce 4 – Tchibo Barista Cold Brew Dark Chocolate

Kawa z dodatkiem mleka. Jest posłodzona zwykłym cukrem, a do tego przyprawiona gorzkim kakao i czekoladą. Skład nie jest tak przejrzysty, jak w przypadku kaw bez dodatków, ale to oczywiste. Za to smakowo wypada naprawdę nieźle: nuty gorzkiej czekolady sprawiają, że nie mamy już ochoty na deser, ale nie drażnią przy tym przesadną słodyczą.

Miejsce 3 – Hard Beans Nitro Cold Brew

Napój na bazie kawy, powstały dzięki ekstrakcji zimną wodą i infuzji ciekłym azotem. Azot niejako wciska się w strukturę kawy, nadając jej aksamitne i gęste body – podobnie produkuje się słynne piwo Guinness. Wystarczy schłodzić, wstrząsnąć i mocno przelać kawę do szklanki, by uzyskać efekt kaskady – jak w angielskim piwie. Skład? Woda, arabika i inulina (naturalny prebiotyk o słodkim smaku) – nie mamy się do czego przyczepić. smak? Przyjemny. Produkcja? Polska.

Miejsce 2 – Etno Cafe Cold Brew Coffee Vanilla

Świetna kawa w dobrej cenie (jeszcze lepszej przy zakupie zestawu 12 sztuk). To idealna propozycja dla miłośników nieco słodszej, delikatniejszej kawy – dodatek cukru i naturalnej wanilii sprawia, że sprawdza się nie tylko solo, ale także z mlekiem lub jako baza do drinków. Dodatkowy plus za stylową, szklaną buteleczkę i polskie pochodzenie.

Miejsce 1 – Zimna Kawka Cold Brew Coffee z tonikiem

cold brewfot. materiały prasowe

Ta kawa wygląda jak małe piwo, a orzeźwia chyba nawet lepiej. Dobrze schłodzona, zaskakuje swoim łagodnym, ale wyrazistym smakiem z nutami czekolady oraz cytrusów, których smak wydaje się wyraźniejszy dzięki gazowanemu tonikowi. Do tego niedroga i wyprodukowana w wyniku współpracy rodzinnej palarni kawy i rzemieślniczego browaru. w Polsce!

Przepis na domowe cold brew

Cold brew możesz zrobić domowym sposobem. Potrzeba tylko trochę czasu.

  1. Wybierz kawę. Ta jasno palona ma łagodny smak i naturalną słodycz. Świetna bez mleka, średnio palona ma najwięcej antyoksydantów, ciemno palona – jest łaskawa dla żołądka.
  2. Zmiel ziarna na grubą lub średnią gradację – drobinki mają przypominać duże kryształki cukru (drobniej zmielona kawa przeniknie przez filtr i zmętni napój).
  3. Zalej kawę wodą w temperaturze pokojowej (filtrowaną lub mineralną) w proporcji 6 g kawy na każde 100 ml wody. Przykryj dzbanek i zostaw na 12-24 godziny.
  4. Przelej kawę przez papierowy filtr (jeśli masz specjalną butelkę, po prostu wyjmij z niej wkład z fusami). Nalej sobie szklankę, a resztę wstaw do lodówki.
Zobacz również:
REKLAMA