REKLAMA

Co ludzkość będzie jeść w przyszłości? 5 produktów

Naukowcy na łamach prestiżowego czasopisma „Nature” (artykuł: „Climate tipping points — too risky to bet against”) wzywają do natychmiastowych działań na rzecz ograniczenia ocieplenia klimatu. Jednym z istotnych punktów ma być zmiana naszych nawyków żywieniowych. Podpowiadamy, co jeść, żeby ocalić planetę.

jedzenie, wege shutterstock.com

1. Rośliny strączkowe

Mamy bardzo mocno ograniczyć spożycie mięsa, a także jeść znacznie mniej nabiału. Skąd w takim razie czerpać białko? „Jego świetnym źródłem są rośliny strączkowe, w których towarzyszy mu duża dawka błonnika. I to na nie mamy zwrócić szczególną uwagę. Obecnie jemy ich zdecydowanie za mało” – przekonuje lekarz Alicja Baska, dyrektor organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.

ZOBACZ: Dieta śródziemnomorska - na czym polega?

2. Ryby

EAT-Lancet określa, że możemy zjadać ich 200 g tygodniowo. Wybieraj te z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa – MSC (dzikie) i ASC (z hodowli). Pamiętaj też, że z jedzenia niektórych gatunków trzeba zrezygnować, a inne ograniczyć. Ich listę znajdziesz na WWF Polska (wwf.pl/srodowisko/morza-i-oceany/ zrownowazone-rybolowstwo).

3. Orzechy

Ich ślad węglowy jest niewielki, a potencjał zdrowotny ogromny; według naukowców powinniśmy ich jeść więcej. Zalecana dzienna dawka to 50 g. Które jeść? Wszystkie, choć szczególny nacisk warto położyć na włoskie ze względu na tłuszcze omega-3. Nawet ziemne (choć technicznie to nie orzechy) będą wartościowym elementem diety.

PRZECZYTAJ: Masło orzechowe - zdrowie z łupinek

4. Owoce

Występują w nierozłącznej parze Z warzywami. Pamiętaj jednak, że to te drugie w niej dominują. Cukier z owoców jest znacznie mniej szkodliwy od dodanego, bo towarzyszy mu błonnik i mnóstwo mikroelementów, ale wciąż może okazać się negatywnym bohaterem, jeśli przez niego przekroczysz zapotrzebowanie kaloryczne.

5. Warzywa bez skrobii

To podstawa diety, stanowiąca nawet połowę jej całkowitej objętości. Naukowcy wskazują, że dziennie powinniśmy zjadać ich około 300 g (razem z owocami). Nie wliczają się do nich rośliny strączkowe, które w raporcie ujęte są osobno, dlatego że w zrównoważonym modelu żywienia mają być bardzo istotnym źródłem protein.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA