[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Ciekawostki o czekoladzie: 8 nieznanych faktów

Przedstawiamy czekoladę od strony, z której jej zupełnie nie znałeś. Oto 8 ciekawostek, które rzucają nieco światła na oszałamiająca karierę, jaką zrobiła na całym świecie czekolada. 

Czekolada
1. W czasach Azteków za 12 ziaren kakaowca można było spędzić czas w objęciach ud kobiety lekkich obyczajów, za 100 można było kupić niewolnika.

2. Legendarny uwodziciel Casanova używał czekolady jako afrodyzjaku. Z jakim rezultatem? 200 zadowolonych klientek.

3. Przed rokiem 1879 czekolada była cierpka i szorstka w smaku. Wtedy Rudolf Lindt dołożył do przepisu tłuszcz kakaowy, a wszystko wymieszał w specjalnej maszynie. Efekt? Od tego czasu czekolada jest delikatna jak jedwab.

4. W 1940 roku Forrest Mars stworzył pokryte glazurą cukierki – czekoladki M&M’s, które „rozpuszczają się w ustach, a nie w dłoni”.

5. Pierwszy przypadek czekoladowego szpiegostwa wyszedł na jaw w 1980 roku, kiedy to pracownik jednego z koncernów czekoladowych próbował przemycić sekretne receptury do ZSRR, Chin i Arabii Saudyjskiej.

6. Całym rynkiem kakao trzęsie i dyktuje ceny kartel producentów z Boliwii, Kostaryki, Nikaragui, Dominikany, Ekwadoru, Belize, Kamerunu i Ghany. Producenci umówili się, że cena za kakaowe ziarno nie może spaść poniżej poziomu opłacalności produkcji. I kto za to płaci? Społeczeństwo.

7. W ciągu roku cała produkcja kremu do nadziewanych czekoladowych jajek firmy Cadbury waży więcej niż 1500 słoni. Jedno nadziewane jajko ma 160 kcal.

8. Gdybyś jadł jednego batona Mars dziennie, ważącego 57 g, w ciągu roku pochłonąłbyś 12,7 kg tego smakołyku, a wraz z nim 99 645 kcal. 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij