2. Legendarny uwodziciel Casanova używał czekolady jako afrodyzjaku. Z jakim rezultatem? 200 zadowolonych klientek.
3. Przed rokiem 1879 czekolada była cierpka i szorstka w smaku. Wtedy Rudolf Lindt dołożył do przepisu tłuszcz kakaowy, a wszystko wymieszał w specjalnej maszynie. Efekt? Od tego czasu czekolada jest delikatna jak jedwab.
4. W 1940 roku Forrest Mars stworzył pokryte glazurą cukierki – czekoladki M&M’s, które „rozpuszczają się w ustach, a nie w dłoni”.
5. Pierwszy przypadek czekoladowego szpiegostwa wyszedł na jaw w 1980 roku, kiedy to pracownik jednego z koncernów czekoladowych próbował przemycić sekretne receptury do ZSRR, Chin i Arabii Saudyjskiej.
6. Całym rynkiem kakao trzęsie i dyktuje ceny kartel producentów z Boliwii, Kostaryki, Nikaragui, Dominikany, Ekwadoru, Belize, Kamerunu i Ghany. Producenci umówili się, że cena za kakaowe ziarno nie może spaść poniżej poziomu opłacalności produkcji. I kto za to płaci? Społeczeństwo.
7. W ciągu roku cała produkcja kremu do nadziewanych czekoladowych jajek firmy Cadbury waży więcej niż 1500 słoni. Jedno nadziewane jajko ma 160 kcal.
8. Gdybyś jadł jednego batona Mars dziennie, ważącego 57 g, w ciągu roku pochłonąłbyś 12,7 kg tego smakołyku, a wraz z nim 99 645 kcal.
Komentarze
~choc, 2019-02-07 12:20:47
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?