REKLAMA

Chłodnik: broń na upał

Chłodniki w upalne dni to doskonałe rozwiązanie - sa zdrowe, smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Ale oprócz orzeźwienia pozwolą Ci też nabrać energii, wzmocnić odporność i poprawić metabolizm. Oto 3 proste przepisy na chłodniki w stylu MH.

chłodnik shutterstock.com
Chłodnik na poprawę odporności

REKLAMA

Przygotowanie: ok. 10 minut.

Wartość kaloryczna: 1 porcja - ok. 117 kcal (przepis na 2 osoby)

Jego mocne strony:

  • wzmacnia odporność
  • obniża ciśnienie
  • zapobiega powstawaniu zakrzepów
  • poprawia trawienie
  • przyspiesza wydalanie toksyn.

Czego potrzebujesz:

  • kubek 500 ml jogurtu lub kefiru
  • 1 łyżka oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 4 orzechy włoskie
  • 1 mały świeży ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego koperku
  • sól, pieprz

Tak to zrobisz:

Obierz ogórki i posiekaj w kostkę. W misce utrzyj wyciśnięty w prasce czosnek z solą, dodaj oliwę, dobrze wymieszaj, dodaj do tego łyżkę lub dwie przegotowanej wody i jogurt, roztrzep łyżką lub trzepaczką, posiekaj orzechy włoskie (możesz, ale nie musisz, sparzyć je i obrać przed posiekaniem), dodaj sól, pieprz i koperek (posiekany). Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się przegryzły.

Chłodnik na poprawę krążenia

Przygotowanie: 25 minut.

Wartość kaloryczna: 1 porcja - ok. 110 kcal (przepis na 2 osoby)

Jego mocne strony:

  • wpływa na produkcję hemoglobiny
  • odnawia czerwone krwinki
  • oczyszcza krew
  • reguluje przemianę materii
  • usprawnia krążenie.

Czego potrzebujesz:

  • kubek 500 ml kefiru
  • kubek 250 ml jogurtu
  • pęczek botwinki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 2 jajka na twardo
  • 10 dag pieczonej cielęciny lub pierś kurczaka
  • 1 mały świeży ogórek
  • 8 rzodkiewek
  • sól, pieprz, cukier
  • pół cytryny
  • koncentrat barszczu.

Tak to zrobisz:

Botwinę opłucz, pokrój w paski, wrzuć na 10 min do wrzącej wody zakwaszonej cytryną. Umytą zieleninę posiekaj. Kefir połącz z jogurtem, roztrzep, dodaj przestudzoną botwinę, posiekane warzywa, mięso pokrojone w paski. Dodaj koncentrat barszczu. Dopraw. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z ćwiartkami jajek.

MH 06/2003

STRONA 2 z 2

Komentarze

 (5)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA