[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Chleb: jaki kupować, czyli który jest najzdrowszy

Im więcej chemicznych dodatków, tym dalej od takiego chleba.

chleb, pieczywo fot. shutterstock.com
Odkoduj etykiety

1. Wydłużają termin spożycia

• Dwutlenek siarki

Ten konserwant sprawia, że chleb nie pleśnieje, choć leży 2 tyg.

 Kwas sorbinowy

Oprócz chleba, ten środek konserwujący dodaje się do serów i mrożonej pizzy.

2. Wpływają na wygląd chleba

 Wszystko na E, czyli enzymy i emulgatory

Spulchniają ciasto. Niektórzy oskarżają je o nowotwory.

 L-cysteina

Im jej więcej, tym mniej chrupiące pieczywo. Znasz te bułki, które smakują jak gąbka?

3. Zwiększają objętość pieczywa

 Mąka sojowa

Dzięki niej kupujesz kota w worku: wielki bochenek niemal pusty w środku.

 Kwas L-askorbinowy

Dogazowuje pieczywo, a Ciebie nabiera na ciężar i wielkość bochenka.

Dobry chleb na oko

Możesz samodzielnie rozpoznać dobry chleb, nawet bez czytania etykiet.

1. Kolor

Powinien być ciemno- szary. Bardziej czekoladowy może zawierać barwiący karmel.

2. Ciężar

Dobry chleb musi być ciężki. Im jest lżejszy, tym więcej chemii.

3. Środek

Powinien mieć nierównomierny, porowaty miękisz i być lekko wilgotny.

4. Ziarno

Żytnie w porównaniu do pszennego ma więcej wartości odżywczych i błonnika.

Razowce to numer 1

Rodzaj ziarna to sprawa drugorzędna. Liczy się sposób zmielenia go. Jak najczęściej wybieraj pieczywo razowe. Jest wyrabiane z mąki żytniej lub pszennej, która powstaje z całych ziaren, z łuskami (otrębami) i zarodkami, które kryją najwięcej wartości odżywczych. Żytni razowiec to król pieczywa.

MH 07/2014

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij