Chińskie przepisy: wieprzowina char siu

Char siu to popularny w Chinach sposób na wieprzowinę, polegający na długim marynowaniu, pieczeniu i glazurowaniu mięsa. W oryginale mięso jest intensywnie czerwone, ale to zasługa specjalnego barwnika dodawanego do marynaty (nie przejmuj się nim, bo nie ma wpływu na smak). Możesz tu wykorzystywać wieprzowinę w różnych odsłonach: łopatka, żeberka, szynka lub karczek.

dania chińskie, chińszczyzna, kuchnia chińska Men's Health

Składniki na 4 porcje

  • 2 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki sosu Hoisin
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 4 łyżki wina Shaoxing
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 1 kg wieprzowiny (łopatka, karczek, schab)
  • 2 łyżki miodu (plus 3 do glazury)
  • 1 łyżeczka soli

Sposób

W dużej misce wymieszaj cukier, sól, sos Hoisin, sos sojowy, wino, przyprawę 5 smaków, miód  i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odlej do szklanki około  40 ml marynaty i odstaw.

REKLAMA

Mięso pokrój na kawałki o szerokości ok. 7 cm i włóż je do miski. Zamieszaj, aby całe mięso zostało pokryte marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na 12 godzin.

Wyjmij mięso 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik  do 200 st. i wyłóż mięso na ruszcie (połóż folię na spód piekarnika,  bo marynata będzie kapać). Piecz 15 min. Wymieszaj 3 łyżki miodu  z marynatą i wysmaruj mięso  – piecz 7 min. Znowu wysmaruj  i piecz 5 min. Jeszcze raz wysmaruj i piecz 5-7 min. Wyjmij mięso  na deskę, odczekaj 15 min i pokrój je na cienkie plastry (1,5-2 cm).

W porcji: 610 kcal, 21 g tłuszcze, 55 g białko,  50 g węglowodany, 0,4 g błonnik

REKLAMA