Składniki na 4 porcje
- 2 łyżki cukru
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki sosu Hoisin
- ½ szklanki sosu sojowego
- 4 łyżki wina Shaoxing
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- 1 kg wieprzowiny (łopatka, karczek, schab)
- 2 łyżki miodu (plus 3 do glazury)
- 1 łyżeczka soli
Sposób
W dużej misce wymieszaj cukier, sól, sos Hoisin, sos sojowy, wino, przyprawę 5 smaków, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odlej do szklanki około 40 ml marynaty i odstaw.
Mięso pokrój na kawałki o szerokości ok. 7 cm i włóż je do miski. Zamieszaj, aby całe mięso zostało pokryte marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Wyjmij mięso 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 200 st. i wyłóż mięso na ruszcie (połóż folię na spód piekarnika, bo marynata będzie kapać). Piecz 15 min. Wymieszaj 3 łyżki miodu z marynatą i wysmaruj mięso – piecz 7 min. Znowu wysmaruj i piecz 5 min. Jeszcze raz wysmaruj i piecz 5-7 min. Wyjmij mięso na deskę, odczekaj 15 min i pokrój je na cienkie plastry (1,5-2 cm).
W porcji: 610 kcal, 21 g tłuszcze, 55 g białko, 50 g węglowodany, 0,4 g błonnik