Chińskie przepisy: ostra wołowina z kiełkami po syczuańsku

Jedną ze specjalności pieprzu syczuańskiego jest lekkie mrowienie i drętwienie języka, które powoduje. Łatwo się je niweluje szklanką cydru lub jasnego piwa, ale przeżyć warto, bo taka wołowina jest świetna.

dania chińskie, chińszczyzna, kuchnia chińska Men's Health

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki wina Shaoxing
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 225 g mostku wołowego, pokrojonego w plasterki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 opakowanie kiełków fasoli
  • 2 liście kapusty pekińskiej, pokrojone w kawałki 5 cm
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dymka, pokrojona w kawałki 5 cm
  • 4 szuszone chili
  • 1 łyżka mielonego pieprzu syczuańskiego
  • 3 łyżki pasty z bobu Pixian
  • 1 łyżka rozgrzanego oleju z posiekaną dymką, czosnkiem i płatkami chili (do polania na talerzu)

Sposób

Do dużej miski wlej wino z sosem sojowym. Dołóż cieńkie plasterki mięsa, wymieszaj i marynuj  15 minut. Wymieszaj 2 łyżki wody  z mąką kukurydzianą, wlej do miski z mięsem, zamieszaj i odstaw.

REKLAMA

Do garnka z wrzącą wodą wrzuć pokrojoną kapustę pekińską i kiełki; gotuj 2-3 min. Odsącz i przelej zimną wodą w kranie. Osusz papierowym ręcznikiem i wyłóż na duży talerz do podawania.

Na patelni lub w woku rozgrzej mocno olej. Dodaj starty imbir, zmiażdżony czosnek, dymkę, posiekane chili i pieprz syczuański; smaż, mieszając ok. 1 min. Dołóż pastę z bobu i wlej 470 ml wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj na 10 minut.

Teraz dodaj plasterki mięsa i gotuj ok. 1 minuty. Łyżką cedzakową wyjmij mięso i połóż na półmisku z kapustą i kiełkami. Polej łyżką bulionu z garnka i łyżką gorącego oleju z dymką, czosnkiem i płatkami chili.

W porcji: 190 kcal, 9,7 g tłuszcze, 14,5 g białko,  9 g węglowodany, 2,5 g błonnik

REKLAMA