Chińskie przepisy: jajka i pomidory z ryżem

Wbrew naszym wyobrażeniom to nie wołowina 5 smaków czy kaczka po pekińsku rządzą w Chinach. Najpopularniejszym, codziennym daniem jest właśnie to: jajka z pomidorami stir-fry i ryż na parze.

dania chińskie, chińszczyzna, kuchnia chińska Men's Health

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 dymki (białe części zmiażdż trzonkiem noża i pokrój na kawałki 2 cm; zielone drobno posiekaj do dekoracji)
  • 2 średniej wielkości pomidory, obrane, wydrążone i pokrojone w paski 1 cm.
  • szczypta cukru
  • ½ szklanki ryżu ugotowanego na parze

Sposób

W małej misce wymieszaj jajka  z solą, 1 łyżką oleju i 1 łyżką wody. Rozgrzej mocno 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu i wlej jajka. Rób raczej omlet niż jajecznicę: przekładaj i zagarniaj bardziej niż mieszaj. Po 10-15 sekundach przełóż jajka na talerz. Postaw patelnię z powrotem  na średnim ogniu i rozgrzej łyżkę  oleju.

REKLAMA

Wrzuć białe części dymki  i smaż, mieszając ok. 15 sekund, aż zaczną lekko brązowieć. Dodaj pomidory i smaż ok. 3 minut, stale mieszając. Dopraw solą i cukrem. Dodaj na patelnię usmażone jajka i podziel je na kawałki brzegiem łopatki. Wymieszaj i podsmażaj ok. 15 sekund. Zdejmij z ognia, posyp posiekaną dymką i przełóż do miski  z ugotowanym na parze ryżem.

W porcji: 730 kcal, 42 g tłuszcze, 21 g białko,  65 g węglowodany, 5,6 g błonnik

REKLAMA