Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 dymki (białe części zmiażdż trzonkiem noża i pokrój na kawałki 2 cm; zielone drobno posiekaj do dekoracji)
- 2 średniej wielkości pomidory, obrane, wydrążone i pokrojone w paski 1 cm.
- szczypta cukru
- ½ szklanki ryżu ugotowanego na parze
Sposób
W małej misce wymieszaj jajka z solą, 1 łyżką oleju i 1 łyżką wody. Rozgrzej mocno 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu i wlej jajka. Rób raczej omlet niż jajecznicę: przekładaj i zagarniaj bardziej niż mieszaj. Po 10-15 sekundach przełóż jajka na talerz. Postaw patelnię z powrotem na średnim ogniu i rozgrzej łyżkę oleju.
Wrzuć białe części dymki i smaż, mieszając ok. 15 sekund, aż zaczną lekko brązowieć. Dodaj pomidory i smaż ok. 3 minut, stale mieszając. Dopraw solą i cukrem. Dodaj na patelnię usmażone jajka i podziel je na kawałki brzegiem łopatki. Wymieszaj i podsmażaj ok. 15 sekund. Zdejmij z ognia, posyp posiekaną dymką i przełóż do miski z ugotowanym na parze ryżem.
W porcji: 730 kcal, 42 g tłuszcze, 21 g białko, 65 g węglowodany, 5,6 g błonnik