Podstawowy skład (na 3-4 porcje):
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 cebule, 2 marchewki,
- łodygi selera, posiekane
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu, kolendry i chili w proszku
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 puszki pomidorów
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka karczochów
- 3 garści jarmużu
- 250 ml bulionu wołowego
Plan gry:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W dużym garnku (nadającym się do piekarnika) rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę, marchewki, czosnek i seler. Podsmażaj 2-3 minuty.
2. Dodaj przyprawy i mięso, smaż 2-3 minuty. Wrzuć odsączone pomidory, fasolę, karczochy i jarmuż. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Teraz przykryj i wstaw do piekarnika na 30 minut.
3. Wyjmij i energicznie wymieszaj. Jeżeli danie wygląda na zbyt suche, dolej pół litra gorącej wody, wstaw na średni ogień i gotuj jeszcze kolejne pół godziny, aż płyn się zredukuje.
Gwiazdy drużyny:
Fasolka Jaś i każda inna
Fasola jest doskonałym źródłem białka, a w dodatku zawiera rzadki molibden – pierwiastek ułatwiający absorpcję żelaza i pomocny w oczyszczaniu organizmu.
Poznaj się z karczochem
Karczochy powodują wydzielanie obniżającej cholesterol żółci w wątrobie i zawierają inulinę (naturalny prebiotyk), przyspieszającą procesy trawienne.
Jarmuż czyści wątrobę
Jarmuż słynie z zawartości glukozynolanów – biologicznie aktywnych substancji zmuszających wątrobę do pracy. Oczyszcza i ratuje przed kacem.