[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.2

Chili con carne: ostry detoks organizmu

Trafisz od razu do nieba lub piekła, bo czyściec tym daniem już odbębniłeś. W dodatku bez toaletowych konsekwencji, a w bonusie 34 gramy białka w każdej porcji. 

Chili con carne, detoks Shutterstock.com
Podstawowy skład (na 3-4 porcje):

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 cebule, 2 marchewki,
  • łodygi selera, posiekane
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu, kolendry i chili w proszku
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka karczochów
  • 3 garści jarmużu
  • 250 ml bulionu wołowego

Plan gry:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W dużym garnku (nadającym się do piekarnika) rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę, marchewki, czosnek i seler. Podsmażaj 2-3 minuty.

2. Dodaj przyprawy i mięso, smaż 2-3 minuty. Wrzuć odsączone pomidory, fasolę, karczochy i jarmuż. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Teraz przykryj i wstaw do piekarnika na 30 minut.

3. Wyjmij i energicznie wymieszaj. Jeżeli danie wygląda na zbyt suche, dolej pół litra gorącej wody, wstaw na średni ogień i gotuj jeszcze kolejne pół godziny, aż płyn się zredukuje.

Gwiazdy drużyny:

Fasolka Jaś i każda inna

Fasola jest doskonałym źródłem białka, a w dodatku zawiera rzadki molibden – pierwiastek ułatwiający absorpcję żelaza i pomocny w oczyszczaniu organizmu.

Poznaj się z karczochem

Karczochy powodują wydzielanie obniżającej cholesterol żółci w wątrobie i zawierają inulinę (naturalny prebiotyk), przyspieszającą procesy trawienne.

Jarmuż czyści wątrobę

Jarmuż słynie z zawartości glukozynolanów – biologicznie aktywnych substancji zmuszających wątrobę do pracy. Oczyszcza i ratuje przed kacem. 

REKLAMA
 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij