[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Chili con carne: gotuj raz, jedz przez tydzień

Zazdrościsz niezwyciężonym Galom? Ugotuj własny, magiczny gar. I jedz go przez tydzień bez nudy.

chili con carne fot. Sam Kaplan
Przygotowanie michy na cały tydzień to rozwiązanie bardzo dogodne. Jesz zdrowo, bez stresu i nie tracąc energii na poszukiwanie mitycznego pomysłu na obiad, który jeszcze Ci się nie znudził. No i, skoro już masz gotowca w garnku, przeklęta pokusa zajechania do McDrive'a w drodze z siłki najpewniej przegra ze zdrowym rozsądkiem.

Stań więc przy kuchence w niedzielę, a przez cały tydzień ani razu nie zatęsknisz za frytkami. Nie z tym pachnącym Meksykiem kociołkiem chili con carne. Zgłodniałeś? No to wio.

Wołowina

Królowa Krowa daje ćwiczącemu facetowi to, co dla niego najważniejsze: kopę białka i kreatyny.

REKLAMA

REKLAMA

Chili con carne, detoks Shutterstock.com
Ubierz fartuch!

Na gotowanie zarezerwuj 90 minut. Nie kręć nosem, że długo. Gran Derbi trwa dłużej, a gotując, też możesz obrócić piwko czy dwa. Tylko jedna prośba: zrób wszystko według przepisu.

Zakupy

Paczkowana mielona wołowina w sieciówkach jest spoko, ale, między nami kucharzami, kto wie, co oni tam właściwie mielą. Jeśli czas pozwoli, skocz do zaprzyjaźnionego rzeźnika albo uśmiechnij się szarmancko do pani w mięsnym.

W obu przypadkach będziesz mógł wybrać kawałek mięcha, który zostanie zmielony tylko i wyłącznie na potrzeby Twojego gara z chili. Pamiętaj, że najlepsza będzie wołowina nieco przerośnięta tłuszczem (np. antrykot) – będziemy gościa bronić, bo to on odpowiada za doznania smakowe.

Poza tym budujesz masę, prawda? Dodatkowe kalorie jak znalazł. Jeśli redukujesz, postaw na chudszą część krowy: wyjdzie równie pysznie, a głowa spokojniejsza.

Chili z wołowiną i fasolą

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 900 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki chili w proszku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej
  • 2 puszki fasoli pinto

Makro dla porcji:

  • 424 kcal
  • 30 g białka
  • 34 g węgli (9 g błonnika)
  • 19 g tłuszczu

Przygotowanie

W potężnym garnku podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, zieloną i czerwoną paprykę oraz marchewki. Podsmaż do miękkości (jakieś 2-3 minuty). Następnie dorzuć wołowinę i gotuj wszystko przez kolejnych kilka minut – do chwili, aż wołowina nie będzie różowa.

Dorzuć wszystkie pozostałe składniki oprócz fasoli. Doprowadź sos do gotowania, a potem zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem około 45 minut. Sos się zredukuje, a smaki połączą w doskonałą całość.

Pora na gościa specjalnego – dorzuć fasolę, wymieszaj wszystko i gotuj potrawę bez pokrywki jeszcze 15 minut. Sos zgęstniał? Mamy to. Jeszcze tylko sól i pieprz. Mniam.

REKLAMA

chili con carne fot. Sam Kaplan
Pakuj i pakuj!

Pół pojemnika do pracy czy na uczelnię załaduj sosem z mięsem. Wolną przestrzeń uzupełnij porcją warzyw i węglowodanów złożonych.

Opcja 1

Brokuły podsmażone na oliwie z czosnkiem + brązowy ryż. Smacznie, klasycznie, kulturystycznie. Na szczęście bez suchego kuraka.

REKLAMA

REKLAMA

chili con carne fot. Sam Kaplan
Opcja 3

Fasolka szparagowa z migdałami + pszenica płaskurka.

Co z resztkami?

Zostały Ci resztki po garnku z chili con carne? Szczęściarzu, popatrz na te cudeńka. Dokup, co trzeba, dorzuć wołowinę z garnka i ucztuj. Oto kolejne 4 przepisy z wołowiną w roli głównej.

Komentarze

 (4)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij