Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
  • Men's Health

  • Dieta

  • Chili con carne: 4 przepisy z wołowiną w roli głównej [makro]

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Chili con carne: 4 przepisy z wołowiną w roli głównej [makro]

Zostały Ci resztki po garnku z chili con carne? Szczęściarzu, popatrz na te cudeńka. Dokup, co trzeba, dorzuć wołowinę z garnka i ucztuj.

chili con carne fot. Sam Kaplan
Oto nasz niezawodny przepis na garnek chili con carne.

1. Omlet jak z westernu

Na średniej patelni i równie średnim ogniu rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy. Wrzuć cebulę, paprykę oraz szynkę i podsmażaj wszystko przez jakieś 3 minuty. Przerzuć wszystko na osobny talerz. Na patelnię wlej jajka. Przykryj omlet i daj mu 2-3 minuty spokoju. Na połowę dorzuć chili con carne i złóż w pół. Przełóż na talerz. Na wierzch dodaj przygotowane warzywa, szynkę i ser.

508 kcal, 36 g protein, 8 g węgli (2 g błonnika), 36 g tłuszczu

Przyda się:

  • 2 łyżeczki oliwy
  • ¼ cebuli, posiekanej
  • ¼ zielonej papryki
  • 20 g szynki
  • 3 duże jajka
  • ¼ szkl. chili
  • 2 łyżki startego cheddara

 

chili con carne fot. Sam Kaplan
2. Kolorowe enchiladas

Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Na jednej połowie dużej patelni rozsmaruj sos zielony, a na drugiej czerwony. Weź placki i na całej ich długości umieść łyżeczką chili. Na mięso i fasolę dorzuć starty ser. Zwiń tortille i umieść łączeniem do dołu, tak by farsz nie wyleciał.

Polej enchiladas pozostałym sosem i posyp resztą sera. Całość zapakuj do piekarnika na około 20 minut. Dokończ dzieła, dorzucając parmezan i kolendrę.

448 kcal, 14 g protein, 32 g węgli (4 g błonnika), 18 g tłuszczu

Przyda się:

  • 200 ml zielonego sosu enchiladas
  • 200 ml czerwonego sosu enchiladas
  • 4 tortille, podgrzane
  • ½ szkl. chili
  • 40 g startego sera
  • 40 g parmezanu

 

chili con carne fot. Sam Kaplan
3. Kowbojskie spaghetti

Dynię umieść w naczyniu z 200 ml wody. Zapakuj ją do mikrofalówki na około 10 minut i po tym czasie sprawdź, czy miąższ da się wyskrobać widelcem. Na patelni podgrzej chili z sosem pomidorowym, na drugiej podsmaż na złoto cienko pokrojony czosnek. Przełóż go na ręcznik papierowy. Widelcem wyskrob swoje spaghetti na talerz, dodaj sól i pieprz. Polej sosem z mięsem, dorzuć czosnek i posiekane liście bazylii.

552 kcal, 34 g protein, 62 g węgli (15 g błonnika), 21 g tłuszczu

Przyda się:

  • ½ dyni makaronowej
  • 2 szkl. chili
  • ½ szkl. sosu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ szkl. oliwy
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej bazylii

 

chili con carne fot. Sam Kaplan
4. Batat doładowany białkiem

Rozgrzej piekarnik do 210 °C. Dziabnij ziemniaka kilka razy i wrzuć do pieca na 45-60 minut – w międzyczasie sprawdzaj jego miękkość. Przekrój na pół, wydrąż i wymieszaj w misce z chili. Farsz zapakuj z powrotem do batata. W małej misce wymieszaj jogurt grecki, sok z limonki i sól. Jogurtowym sosem polej batata, dorzuć pokruszony bekon i plasterki jalapeño. Porcja dla jednej osoby, ale możesz się podzielić.

615 kcal, 29g protein, 94g węgli (16g błonnika), 14g tłuszczu

Przyda się:

  • 1 duży batat
  • 1 szkl. chili
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z limonki, szczypta soli
  • 2 plastry boczku, pokruszone
  • ½ jalapeño, posiekanej

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij