Jeśli ustalisz z wyprzedzeniem, co i kiedy będziesz jadł, ustrzeżesz się wizyt w fastfoodowych restauracjach i podjadania, co pozwoli Ci łatwiej utrzymać dietę.
Krok 4: Stosuj zamienniki
Wiele produktów spożywczych, które niepotrzebnie podnoszą kaloryczność Twoich posiłków, możesz z łatwością zastąpić znacznie "lżejszym" jedzeniem. Oto trzy przykłady:
• Pikle zamiast Pringles. Korniszony i marynowane warzywa to znacznie lepsza przekąska niż ziemniaczane chipsy i wszelkie inne chrupiące przekąski. Ogórki konserwowe (1 sztuka = 1 kcal) skutecznie eliminują uczucie ssania w żołądku.
• Warzywa zamiast frytek. Zamiast do obiadu brać ziemniaki, frytki, makaron czy ryż, zamów, jeśli to możliwe, więcej warzyw, najlepiej gotowanych. W ten sposób wyraźnie zmniejszysz kaloryczność swojego posiłku i unikniesz skoków poziomu insuliny we krwi.
• Owoce zamiast cukru. W dziale z nabiałem zamiast słodzonych cukrem jogurtów smakowych włóż do koszyka jogurt naturalny. Jeśli nie lubisz jego kwaśnego smaku, w domu dodaj do niego świeżych owoców: banany, ananasy, brzoskwinie, truskawki. Mniej kalorii - mniejsza nadwaga. Podobnej zamiany możesz dokonać także podczas deseru - zamiast lodów śmietankowych wybierz owocowy sorbet, a zamiast ciastka z kremem wybierz sałatkę owocową.
Zasada 1 |
Jedz 5 posiłków dziennie
Najlepiej 3 duże posiłki: śniadanie, obiad i kolację oraz 2 mniejsze, np. drugie śniadanie i podwieczorek. Badania opisane w"American Study of Epidemiology" wykazały, że faceci, którzy jedzą cztery i więcej razy dziennie, o połowę zmniejszają ryzyko powrotu do nadwagi w porównaniu z tymi, którzy jadają rzadziej.
To nie oznacza jednak trzech królewskich uczt i dwóch przekąsek po 900 kcal każda. Na szczęście, nie oznacza też, że będziesz musiał się głodzić. Dalej znajdziesz informacje, co jeść, aby schudnąć.
Zasada 2 |
Zabij głód błonnikiem
"Produkty zawierające dużo błonnika - to właśnie to, co powinieneś jeść, kiedy próbujesz pozbyć się nadwagi" - mówi dietetyk Gay Riley, autor książki "Pocket Personal Trainer". Dlaczego? Ponieważ błonnik spowalnia tempo procesu trawienia, dzięki czemu dłużej czujesz się syty i słabiej odczuwasz pragnienie zjedzenia czegoś zawierającego cukier. Twój cel to 5 g błonnika w każdym posiłku.
5 g błonnika lub więcej:
• 1 kubek płatków śniadaniowych z otrębami; jeśli ich nie lubisz, poszukaj innych płatków, kierując się danymi o zawartości błonnika, umieszczonymi na opakowaniu.
• 1 kubek gotowanej fasoli dowolnego rodzaju.
Komentarze
Mens Health, 2010-01-22 10:50:34
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?