Składniki na 1 porcję:
- 65 g quinoa
- ½ łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 75 g steku z tuńczyka
- 2 dymki, posiekane
- 5 nachos
- ½ awokado
Sos:
- 300 ml czerwonego wina
- 50 g cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sposób:
Tuńczyk i quinoa zawierają tyrozynę – aminokwas sprzyjający koncentracji i rozwiązywaniu zadań. Podsmaż quinoa w małym garnku na odrobinie oleju przez 2 min i zalej 150 ml wrzącej wody. Przykryj i gotuj 10 min, następnie odsącz i wystudź. Wymieszaj ze startym imbirem, cukrem, 3 łyżkami sosu sojowego i odrobiną oleju. Teraz pora na sos. Doprowadź do wrzenia 1 łyżkę sosu sojowego, cukier i wino, zmniejsz ogień i gotuj 10-15 minut.
Mąkę kukurydzianą wymieszaj dokładnie z 2 łyżkami zimnej wody. Wlej do garnka z sosem i mieszaj, aż zgęstnieje. Quinoa wsyp do miski, na wierzch połóż tuńczyka pokrojonego w kostki i posiekane dymki. Całość polej sosem i wstaw do lodówki na całą noc. Nachos i awokado w plasterkach dołóż już w pracy.