REKLAMA

Ceviche - danie wspierające pracę mózgu

Napakowana, aż po wieczko, świetnymi dla mózgu tłuszczami miska wymaga przygotowania dzień wcześniej i odstania w lodówce. Ale warto.

Ceviche Motor Presse Polska

Składniki na 1 porcję:

  • 65 g quinoa
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 75 g steku z tuńczyka
  • 2 dymki, posiekane
  • 5 nachos
  • ½ awokado

Sos:

  • 300 ml czerwonego wina
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Sposób:

Tuńczyk i quinoa zawierają tyrozynę – aminokwas sprzyjający koncentracji i rozwiązywaniu zadań. Podsmaż quinoa w małym garnku na odrobinie oleju przez 2 min i zalej 150 ml wrzącej wody. Przykryj i gotuj 10 min, następnie odsącz i wystudź. Wymieszaj ze startym imbirem, cukrem, 3 łyżkami sosu sojowego i odrobiną oleju. Teraz pora na sos. Doprowadź do wrzenia 1 łyżkę sosu sojowego, cukier i wino, zmniejsz ogień i gotuj 10-15 minut.

Mąkę kukurydzianą wymieszaj dokładnie z 2 łyżkami zimnej wody. Wlej do garnka z sosem i mieszaj, aż zgęstnieje. Quinoa wsyp do miski, na wierzch połóż tuńczyka pokrojonego w kostki i posiekane dymki. Całość polej sosem i wstaw do lodówki na całą noc. Nachos i awokado w plasterkach dołóż już w pracy.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA