Skład:
- 300 g mielonej wieprzowiny, 300 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki wegety, sól
- 2 cebule, 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku,1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżka majeranku
Makroskładniki:
kcal 420, białko 39 g, tłuszcze 25 g, węgle 5 g, błonnik 1,7 g – 3 porcje
REKLAMA
Przygotowanie:
- Mięsa włóż do miski i wymieszaj, zagniatając dłońmi.
- Cebulę obierz, pokrój na kawałki i zblenduj. Wmieszaj ją do mięsa.
- Dodaj wyciśnięty czosnek oraz słodką i ostrą paprykę, mielony kminek, majeranek, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. (Masa powinna być dość gęsta i kleić się do rąk). Miskę wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc.
- Uformuj z mięsa podłużne kotleciki i nadziej je na długie wykałaczki lub szpadki. Możesz upiec je również na blasze bądź usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej. Trzeba tylko pamiętać, by je obracać w trakcie i obsmażać z każdej strony.
- Gotowe kotleciki powinny być zwarte i mocno przypieczone. Podawaj je z sosem tzatziki, ajvarem, pieczonymi łódeczkami ziemniaków lub frytkami i sałatą ze świeżych pomidorów, ogórków i czerwonej cebuli.
SPRAWDŹ TEŻ: A może spaghetti carbonara?