[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Cała prawda o tłuszczu

Masło, margaryna, smalec, oleje, oliwa... Czy tłuszcze są nam potrzebne do życia? Czy powodują otyłość i zawały? Który z nich jest dobry, a który zły? Czy lepsze są zwierzęce, czy roślinne? Na czym smażyć, czym smarować? Przeczytaj artykuł, a poznasz odpowiedzi.
fot. sergojpg 2012/shutterstock.com
Do smażenia mięsa doskonale nadaje się smalec, który jest zdrowszy niż przez lata twierdzili dietetycy. Najlepsi kucharze smażą kotlety tylko na nim.
 4.


Mit: Margaryna nie jełczeje

Fakt: Wielką zaletą margaryn jest długi okres przydatności do spożycia. Problem w tym, że nawet kiedy margaryna jest już niejadalna, my tego nie potrafimy ocenić. Nasze zmysły węchu i smaku nie wyczuwają produktów utlenienia olejów, co potęguje zagrożenia zdrowotne. Tymczasem nikt nie zje zjełczałej ryby czy masła, bo to zmysłami - węchem, smakiem, a także wzrokiem - rozpoznamy.

 5.


Mit: Im więcej kwasów omega-3, tym lepiej

Fakt: Zdrowa dorosła osoba potrzebuje jedynie 4,5 g kwasów omega-6 oraz 1 g kwasów omega-3 dziennie. Nie mniej istotne są optymalne dla zdrowia proporcje kwasów omega- 6 do omega-3, które wynoszą 4-5:1. W przypadku tłuszczów rybich, zawierających biologicznie aktywne długołańcuchowe wielonienasycone KT, zaledwie 1 g pokrywa dziennie zapotrzebowanie na kwasy omega- 3.

REKLAMA

Najlepszy olej uniwersalny?

Jeśli nie zamierzasz mieć w kawalerskiej kuchni baterii butelek z olejami, zobacz, który sprawdzi się najlepiej jako uniwersalny.

Runda 1: temperatura dymienia

Im wyższa temperatura dymienia, tym kwasy tłuszczowe zawarte w oleju są odporniejsze na rozkład. Po przekroczeniu tego progu tłuszcz zaczyna też dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach, co obniża walory smakowe potrawy. Obróbka kulinarna żywności przebiega zazwyczaj w temp. 180 stopni Celsjusza. Niestety, nawet w tej temperaturze nieuniknione jest utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz obecnych w olejach steroli. Najbardziej podatne na utlenianie są oleje o wysokiej zawartości kwasów omega-3, a najmniej - o wysokiej zawartości kwasu oleinowego (oliwa z oliwek).

Runda 2: zawartość witaminy E

Witamina E, a zwłaszcza alfa- tokoferol, jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Szczególnie ważna jest ona dla palaczy, ponieważ neutralizuje skutki wdychania dymu tytoniowego.

Runda 3: proporcje kwasów tłuszczowych omega-3/omega-6

Optymalne proporcje kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynoszą 4-5:1. Nadmiar kwasów omega-6 występujący w olejach roślinnych powoduje "inaktywację kwasów omega- 3. Nie ma olejów o optymalnych dla zdrowia proporcjach. W olejach słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron głównym składnikiem jest kwas omega-6. Dobrym źródłem kwasów omega-3 jest olej lniany i rzepakowy. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w/w oleje nie nadają się do obróbki termicznej.

 

 Temperatura
dymienia
Kwasy omega-3
Zawartość
alfa-tokoferolu

Proporcje kwasów
omega-6
do omega-3

Olej rzepakowy204° C9138 mg
17,5 mg
 2:1
Olej słonecznikowy232° C192 mg
41,1 mg
19:1
Olej migdałowy216° C0 mg
39,2 mg
 ---
Olej arachidowy232° C0 mg
15,7 mg
 ---
Oliwa z oliwek216° C761 mg
14,3 mg
13:1
Olej z pestek winogron200° C100 mg
28,8 mg
696:1
Olej kokosowy232° C0 mg
0,1 mg
 ---
Olej sezamowy230° C
300 mg
1,4 mg
138:1
źródło: nutritiondata.self.com

 

Zwycięzca: oliwa z oliwek

Wprawdzie jej temperatura dymienia nie jest oszałamiająca, ale do dłuższego smażenia zawsze możesz użyć smalcu. Za to obecność antyoksydantów oraz wysoka zawartość kwasu oleinowego (mniej podatnego na utlenianie) zapewniły jej pewne miejsce w Twojej kuchni, gdy tego miejsca na półkach brakuje. Jeśli szukasz oliwy "do wszystkiego", to wybierz właśnie tę.

Naturalne zdrowsze

Czym smarować, na czym smażyć: masło, smalec, czy margaryna? Oto nasz praktyczny poradnik.

 

Margaryna kubkowaJest wygodna w użyciu. Jeśli już koniecznie chcesz kupować, szukaj takich, które nie zawierają tłuszczów trans. Tylko musi to być wyraźnie napisane.
Masło roślinneNie ma czegoś takiego. To tylko nazwa handlowa, wymyślona przez producentów dla zachęcenia klientów do zakupu. W rzeczywistości jest to margaryna.
SmalecDoskonale nadaje się do smażenia mięsa. Najlepsi kucharze smażą kotlety tylko na smalcu.
Margaryna piekarskaTwarda, najczęściej bardzo jasna, przeznaczona do pieczenia. Nie polecamy, gdyż zazwyczaj zawiera duże ilości tłuszczów trans.
Masło ekstraNajlepszy rodzaj masła. Zawartość tłuszczu - 82%. Na kanapki najlepsze, sprawdzi się też w przyrządzaniu ciast i do smażenia krótkotrwałego.
Masło stołowe Masło o najmniejszej zawartości tłuszczu - zazwyczaj zawiera go ok. 74%. Jeśli ograniczasz ilość spożywanych kalorii, sięgnij właśnie po nie.

 

MH 03/2011

1 ... 2 3 4
STRONA 4 z 4

Komentarze

 (8)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij