Power burrito - zmień rozmiar na XXL
Makro:
- 76,5 Węgle
- 23 g Tłuszcze
- 70 g Białko
- 820 Kcal
Światowcy będą, rzecz jasna, wiedzieć, że burrito w Meksyku oznacza "osiołka", prawda? Jednak z pomocą dodatków możesz go zmienić w prawdziwego ogiera (jeśli chodzi o potreningowy posiłek). Wypełniony delikatną wołowiną i czarną fasolą – już sama baza przepisu to bogactwo białka i obietnica przyszłych mięśni.
Jeśli dodasz do tego garść brązowego ryżu, uzyskasz ekstra 170 kcal budujących masę (na zaledwie 1 g tłuszczu), a przy tym przyjmiesz 45% zalecanego dziennego spożycia manganu, który pomaga spalać nadmiar białka z mieszanki czarnej i czerwonej fasoli. Dodajmy, że danie jest tak samo wyśmienite, jak sycące, więc będziesz wkrótce potrzebował większego poncho.
Składniki:
- rumsztyk, 2 x 200 g
- czarna fasola, 150 g
- cebula, posiekana
- ząbek czosnku, posiekany
- olej kokosowy, 1 łyżka
- kumin, 1 łyżeczka
- zielone chili, posiekane
- papryka, 1 łyżka
- sok z limonki
- sałata, 50 g, poszarpana
Dodatki:
- pełnoziarnisty ryż, 100 g
- czerwona fasola, 100 g
- jogurt grecki, 200 g
Jeśli dodasz do tego garść brązowego ryżu, uzyskasz ekstra 170 kcal budujących masę (na zaledwie 1 g tłuszczu), a przy tym przyjmiesz 45% zalecanego dziennego spożycia manganu, który pomaga spalać nadmiar białka z mieszanki czarnej i czerwonej fasoli. Dodajmy, że danie jest tak samo wyśmienite, jak sycące, więc będziesz wkrótce potrzebował większego poncho.
Ryż wsyp do garnka z gotującą się wodą, gotuj przez 10 minut. Odcedź, a następnie trzymaj pod przykryciem, żeby ryż nie ostygł.
2. Licencja na grillowanie
Mocno rozgrzej grill i przypraw steki. Grilluj jedną stronę przez 5 minut, odwróć i grilluj drugą stronę, aż mięso będzie soczyste, średnie lub zjarane – jak lubisz. Zdejmij z ognia, odstaw i pokrój na kawałki.
3. Fasola Cię woła
Oszczędzisz czas, jeżeli użyjesz fasoli z puszki zamiast suszonej. Odsącz ją i opłucz, by pozbyć się nadmiaru sodu. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, następnie odcedź.
4. Czas na burrito
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, a następnie kawałki mięsa, przyprawy i sok z limonki. Gdy będzie ciepłe, wrzuć ryż i fasolę. Podgrzej tortille, a do farszu dołóż sałatę, jogurt i skrop tabasco.
Komentarze