Burrata z szynką z Parmy i brzoskwinią [Przepisy na grilla]

Do tego dania włoskiego pochodzenia doskonale pasuje białe pieczywo (np. ciabatta), skropione dobrą oliwą extra vergine.

przepisy na grilla, jedzenie FOODBOOM

Składniki (2 Porcje, czas: 15 minut):

  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 ser burrata
  • 2 łodygi bazylii

Narzędzia:

nóż, deska, blacha do pieczenia, papier do pieczenia

REKLAMA

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 250 st. C. Brzoskwinie umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki.
  2. Połówki brzoskwiń ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj rozmarynem i skrop miodem. Wstaw do piekarnika i piecz około 3 minut.
  3. Umyj bazylię, wytrzyj do sucha i zerwij liście. Podawaj brzoskwinie z burratą, posypaną świeżo mielonym czarnym pieprzem, szynką parmeńską i listkami bazylii.

W porcji: 313 kcal, 13 g białko, 28 g węglowodany, 17 g tłuszcze

Zobacz również:
Często mówi się, że kiedy jesteśmy młodzi, mamy szybki metabolizm, który potem z wiekiem zwalnia. Wtedy tyjemy. No i co poradzisz? Nic nie poradzisz. Nowe badanie pokazuje jednak, że to tylko wymówka, bo metabolizm nie zwalnia ani tak mocno, ani tak szybko, jak powszechnie myślimy.   
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA