Lód
Dodanie chudego mięsa drobiowego może sprawić, że po usmażeniu kotlety będą zbyt suche. Aby nadać mięsnej masie odpowiedniej soczystości, dodaj do niej trochę pokruszonego lodu.
Wołowina + indyk
Kotlety do hamburgerów robi się z wołowiny, ale my proponujemy, abyś dodał do niej mięso indycze, które ma znacznie mniej tłuszczu. Przygotuj kotlety według naszego przepisu, a będą smakowały niemal tak samo, jak tradycyjne hamburgery.
WAŻNE: Dlaczego warto jeść wołowinę?
Pieczarki
Dodaj do masy na kotlety trochę drobno posiekanych pieczarek, a wzbogacisz je o porcję selenu – Twój organizm potrzebuje tego minerału do walki z wolnymi rodnikami. Poza tym grzyby sprawią, że hamburgery będą soczystsze.
Bułka
Jeśli usuniesz z bułek miąższ, W Twoich hamburgerach będzie mniej szybko przyswajalnych węglowodanów. Wolne miejsce wypełnij pomidorami i sałatą – zawarty w warzywach błonnik sprawi, że szybciej i dłużej będziesz czuł się syty.
Tego potrzebujesz:
Kotlety:
- 400 g chudej mielonej wołowiny
- 75 g mielonego mięsa indyczego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- garść pieczarek
- 3 łyżki świeżej natki pietruszki
- garść szczypiorku
- 2 łyżki sosu Worcestershire lub Maggi
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 łyżeczka mielonego
- Pieprzu
- 2 małe korniszony lub ogórki konserwowe
- 1 białko z jajka
- 4 łyżki kruszonego lodu
Dodatkowo:
- 6 bułek do hamburgerów
- 1 pomidor w plasterkach
- główka sałaty
- 1 cebula w plasterkach
- 3 pokrojone wzdłuż ogórki konserwowe
- keczup i musztarda
JEDZ ZDROWO: Burgery stworzone przez ekspertów MH
Tak to zrobisz:
- Wszystkie warzywa oraz pieczarki osobno drobno posiekaj. Następnie cebulę, czosnek i pieczarki wsyp na patelnię, posól i podsmażaj przez 7 minut na połowie oliwy. Kiedy cebula zeszkli się, przełóż zawartość patelni do dużej, mocnej miski. Dodaj natkę pietruszki, chrzan, szczypiorek, ogórki i sos Worcestershire. Zamieszaj składniki i połącz z nimi mięso z indyka, a potem także wołowin ę, białko z jajka i pieprz. Możesz wyrobić całość na jednolitą masę dużym widelcem, ale szybciej i dokładniej zrobisz to dłonią (zawczasu warto starannie umyć ręce mydłem).
- Podziel mięso na 6 równych części, wyjmij z lodówki kostki lodu i pokrusz je drobno. Dłońmi uformuj z mięsa płaskie, okrągłe kotlety, do środka których dodaj nie więcej niż łyżkę lodu.
- Na patelni (najlepiej takiej, która ma karbowane dno, ale może być też zwykła patelnia teflonowa) rozgrzej dobrze oliwę. Nałóż na nią kotlety i smaż je na dużym ogniu z obu stron 2 minuty, aż lekko się zrumienią. Uwaga: przy odwracaniu nie wbijaj w nie widelca, tylko zrób to łopatką, aby nie wyciekł z nich sok. Potem zmniejsz ogień i smaż je jeszcze przez kilka minut, obracając od czasu do czasu, aby wysoka temperatura unieszkodliwiła niebezpieczne dla zdrowia bakterie (salmonella ginie, kiedy smażona potrawa osiągnie 71 0C).
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zanim osiągnie odpowiednią temperaturę, przekrój wszystkie bułki na pół i łyżką usuń z nich miąższ. Potem włóż je do piekarnika i podgrzewaj przez 2-3 minuty, pilnując, aby się nie przypaliły. Do spodniej części każ- dej bułki włóż liście sałaty i plasterki pomidora. Nałóż na nie kotlety, plasterki cebuli i ogórka oraz – wedle uznania – keczup lub musztardę. Nakryj hamburgera drugą połówką bułki i wbij zęby w kanapkę.