[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Burgery wołowe w wersji light [Przepis]

Chude mięso, dużo warzyw, minimum tłuszczu i kalorii. Oto hamburgery, z którymi tłuste, fastfoodowe buły z kotletem nie mają najmniejszych szans.  

Burgery wołowe, przepisy

Lód

Dodanie chudego mięsa drobiowego może sprawić, że po usmażeniu kotlety będą zbyt suche. Aby nadać mięsnej masie odpowiedniej soczystości, dodaj do niej trochę pokruszonego lodu.

Wołowina + indyk

Kotlety do hamburgerów robi się z wołowiny, ale my proponujemy, abyś dodał do niej mięso indycze, które ma znacznie mniej tłuszczu. Przygotuj kotlety według naszego przepisu, a będą smakowały niemal tak samo, jak tradycyjne hamburgery.

REKLAMA

WAŻNE: Dlaczego warto jeść wołowinę?

Pieczarki

Dodaj do masy na kotlety trochę drobno posiekanych pieczarek, a wzbogacisz je o porcję selenu – Twój organizm potrzebuje tego minerału do walki z wolnymi rodnikami. Poza tym grzyby sprawią, że hamburgery będą soczystsze.

Bułka

Jeśli usuniesz z bułek miąższ, W Twoich hamburgerach będzie mniej szybko przyswajalnych węglowodanów. Wolne miejsce wypełnij pomidorami i sałatą – zawarty w warzywach błonnik sprawi, że szybciej i dłużej będziesz czuł się syty.

Tego potrzebujesz:

Kotlety:

  • 400 g chudej mielonej wołowiny
  • 75 g mielonego mięsa indyczego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • garść pieczarek
  • 3 łyżki świeżej natki pietruszki
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire lub Maggi
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka mielonego
  • Pieprzu
  • 2 małe korniszony lub ogórki konserwowe
  • 1 białko z jajka
  • 4 łyżki kruszonego lodu

Dodatkowo:

  • 6 bułek do hamburgerów
  • 1 pomidor w plasterkach
  • główka sałaty
  • 1 cebula w plasterkach
  • 3 pokrojone wzdłuż ogórki konserwowe
  • keczup i musztarda

JEDZ ZDROWO: Burgery stworzone przez ekspertów MH

Tak to zrobisz:

  1. Wszystkie warzywa oraz pieczarki osobno drobno posiekaj. Następnie cebulę, czosnek i pieczarki wsyp na patelnię, posól i podsmażaj przez 7 minut na połowie oliwy. Kiedy cebula zeszkli się, przełóż zawartość patelni do dużej, mocnej miski. Dodaj natkę pietruszki, chrzan, szczypiorek, ogórki i sos Worcestershire. Zamieszaj składniki i połącz z nimi mięso z indyka, a potem także wołowin ę, białko z jajka i pieprz. Możesz wyrobić całość na jednolitą masę dużym widelcem, ale szybciej i dokładniej zrobisz to dłonią (zawczasu warto starannie umyć ręce mydłem).
  2. Podziel mięso na 6 równych części, wyjmij z lodówki kostki lodu i pokrusz je drobno. Dłońmi uformuj z mięsa płaskie, okrągłe kotlety, do środka których dodaj nie więcej niż łyżkę lodu.
  3. Na patelni (najlepiej takiej, która ma karbowane dno, ale może być też zwykła patelnia teflonowa) rozgrzej dobrze oliwę. Nałóż na nią kotlety i smaż je na dużym ogniu z obu stron 2 minuty, aż lekko się zrumienią. Uwaga: przy odwracaniu nie wbijaj w nie widelca, tylko zrób to łopatką, aby nie wyciekł z nich sok. Potem zmniejsz ogień i smaż je jeszcze przez kilka minut, obracając od czasu do czasu, aby wysoka temperatura unieszkodliwiła niebezpieczne dla zdrowia bakterie (salmonella ginie, kiedy smażona potrawa osiągnie 71 0C).
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zanim osiągnie odpowiednią temperaturę, przekrój wszystkie bułki na pół i łyżką usuń z nich miąższ. Potem włóż je do piekarnika i podgrzewaj przez 2-3 minuty, pilnując, aby się nie przypaliły. Do spodniej części każ- dej bułki włóż liście sałaty i plasterki pomidora. Nałóż na nie kotlety, plasterki cebuli i ogórka oraz – wedle uznania – keczup lub musztardę. Nakryj hamburgera drugą połówką bułki i wbij zęby w kanapkę.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij