Kurczak. Że nuda? Że kurczaka potrafi przyrządzić każdy? Że sam jadasz go co drugi dzień? Oto jeden z wielu przepisów, w których nie wykorzystaliśmy piersi. Jesteśmy zdania (i dietetycy także), że wybierając wciąż te same kawałki mięsa, pozbawiasz się mnóstwa wartości odżywczych zawartych w całej reszcie ptaka. To jak, może jednak rozwiniesz skrzydła? Na początek proponujemy, abyś spróbował odtworzyć fast-foodowe cudeńko. Nasz burger ma 20 g więcej białka niż w podobnej kanapce od pułkownika z Kentucky.
Składniki (4 porcje):
- Udka z kurczaka bez kości, 500 g, pokrojone na 8 części
- Maślanka, 250 ml
- Olej z otrębów ryżowych
- Mąka pszenna, 200 g
- Czosnek w proszku, cebula w proszku, sól i płatki chili, po szczypcie
- Pełne mleko, 200 ml
- Bułka brioszka, 4 sztuki
- Musztarda miodowa, majonez, po łyżce
- Sałata, 4 liście
Przygotowanie
- Zrób soczystego kurczaka bez użycia przemysłowej smażalnicy. Zamarynuj mięso w maślance i wsadź do lodówki na 4 godziny. Podgrzej w dużym rondlu olej z otrąb ryżowych – ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu zachowuje swoje wartości nawet podczas głębokiego smażenia.
- Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące wymieszanej z przyprawami, następnie zanurz w mleku i z powrotem w mące. Smaż na głębokim tłuszczu przez 6 minut. Potrzebujesz usprawiedliwienia dla domowego fast-foodu? Badania University of Montana dowodzą, że balans makro w burgerach czyni je świetnym posiłkiem dla regeneracji mięśni po treningu.
- Podgrzej bułki w piekarniku z funkcją grilla. Wysmaruj je w środku musztardą i majonezem, wyłóż sałatą. Do środka wpakuj kurczaka i świeże warzywa – jeśli chcesz. A czym popić? Nam pasuje IPA o owocowej nucie - dobrze zgrywa się ze słodko-kwaśnym burgerem.
Sprawdź też: Piwo po treningu? Tak czy nie? Oto ostateczny werdykt.