Krok 1 - Wybierz mięso
Wiadomo, że musi być wołowina, ale który kawałek będzie najlepszy? Rozmowy z szefami kuchni rozwiewają wątpliwości – łopatka. To właśnie dzięki przerostom tłuszczu nasz burger będzie soczysty i smaczny. Do zrobienia 8 burgerów (przecież nie będziesz jadł sam) potrzebujemy 1,5 kg mięsa.
Zobacz też: 4 przepisy na burgery pełne zdrowia (MH wespół ze Sławkiem, Damianem i Mirkiem, kucharzami z wrocławskiej Soczewki, pokazuje, jak zrobić burgera level master)
Co z tą krową?
Karmiona trawą: Ma zdecydowanie mniej hormonów, antybiotyków i jest chudsza.
Karmiona paszą: Jej tłuszcze sprawią, że zmielona wołowina będzie zwarta.
Krok 2 - Zrób bazę
Przyda się ostry nóż, deska do krojenia, jakieś miski i bezwzględnie maszynka do mielenia mięsa. W razie jej braku wybierz w sklepie mięsnym odpowiedni kawałek i poproś o zmielenie.
1. Krojenie
Pokrój mięso w 2-3-centymetrowe kawałki i wrzuć kostki do zamrażalnika na 25 minut. W ten sposób, podczas mielenia, nie dostaniesz gumowatej mazi.
2. Doprawianie
Wsyp do miski 2 łyżeczki morskiej soli, 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i 2 łyżeczki płatków suszonej cebuli. Wymieszaj.
3. Mielenie
Wkładaj kilka kostek mięsa do podajnika, dosypuj szczyptę przypraw i miel. Powtarzaj czynności aż do wyczerpania składników.
Krok 3 - Ugnieć z wyczuciem
Podstawa to nie przesadzić z ugniataniem mięsa, bo zbyt wyrobiony burger będzie twardy. Delikatnie uformuj z mięsa kulę wielkości piłki do tenisa i rozpłaszcz ją dłonią na desce do szerokości nieco większej niż bułka. Spokojnie, skurczy się w praniu, tfu, na grillu.
Zobacz też: 2 przepisy na burgery według ekspertów MH