Burger z Sèvres: przepis na idealnego burgera

Metodą prób i błędów przy grillu stworzyliśmy burgera wzorcowego, takiego burgerowego Leonarda da Vinci. Oto tajemnica.

burger fot. Getty Images
fot. Getty Images

Krok 1 - Wybierz mięso

Wiadomo, że musi być wołowina, ale który kawałek będzie najlepszy? Rozmowy z szefami kuchni rozwiewają wątpliwości – łopatka. To właśnie dzięki przerostom tłuszczu nasz burger będzie soczysty i smaczny. Do zrobienia 8 burgerów (przecież nie będziesz jadł sam) potrzebujemy 1,5 kg mięsa.

Zobacz też: 4 przepisy na burgery pełne zdrowia (MH wespół ze Sławkiem, Damianem i Mirkiem, kucharzami z wrocławskiej Soczewki, pokazuje, jak zrobić burgera level master)

Co z tą krową?

Karmiona trawą: Ma zdecydowanie mniej hormonów, antybiotyków i jest chudsza.

Karmiona paszą: Jej tłuszcze sprawią, że zmielona wołowina będzie zwarta.

Krok 2 - Zrób bazę

Przyda się ostry nóż, deska do krojenia, jakieś miski i bezwzględnie maszynka do mielenia mięsa. W razie jej braku wybierz w sklepie mięsnym odpowiedni kawałek i poproś o zmielenie.

1. Krojenie
Pokrój mięso w 2-3-centymetrowe kawałki i wrzuć kostki do zamrażalnika na 25 minut. W ten sposób, podczas mielenia, nie dostaniesz gumowatej mazi.

2. Doprawianie
Wsyp do miski 2 łyżeczki morskiej soli, 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i 2 łyżeczki płatków suszonej cebuli. Wymieszaj.

3. Mielenie
Wkładaj kilka kostek mięsa do podajnika, dosypuj szczyptę przypraw i miel. Powtarzaj czynności aż do wyczerpania składników.

Krok 3 - Ugnieć z wyczuciem

Podstawa to nie przesadzić z ugniataniem mięsa, bo zbyt wyrobiony burger będzie twardy. Delikatnie uformuj z mięsa kulę wielkości piłki do tenisa i rozpłaszcz ją dłonią na desce do szerokości nieco większej niż bułka. Spokojnie, skurczy się w praniu, tfu, na grillu.

Zobacz też: 2 przepisy na burgery według ekspertów MH

Mięso mielone wołowe shutterstock.com

Krok 4 - Rzuć i zostaw

Tajemnica dobrego burgera z grilla polega na tym, żeby przy nim nie majstrować. Najlepiej położyć mięso na rozgrzanym ruszcie i usiąść sobie z zimnym browarem. Nie przyciskaj go szpatułką do rusztu, nie przesuwaj, nie zamykaj pokrywy grilla – po prostu nic nie rób. Doświadczenia pokazały, że burger tylko raz obrócony ma bardziej chrupiącą skórkę i jest bardziej soczysty niż ten obracany wielokrotnie.

1. Natłuść ruszt

Papierowym ręcznikiem nasączonym olejem przetrzyj ruszt. Połóż burgery na średnio rozgrzany grill i włącz timer na 5 minut – nie na 6 i nie na 4.

2. Obróć

Po 5 minutach obróć. Grilluj dodatkowe 3 minuty lub do chwili, gdy burger osiągnie temperaturę w środku 60 °C. Termometr może się przydać.

3. Jedz!

Kropelki soków na powierzchni burgera mówią, że to jest właśnie ten moment.

Krok 5 - Dobierz dodatki

Zacznij od wrzucenia bułek na grilla, żeby się trochę przypiekły i nabrały chrupkości. Następnie możesz je posmarować masłem lub majonezem i zacząć układać dodatki. Burgery będą smaczniejsze, gdy wymieszasz smaki i konsystencję dodatków – tak nam się wydaje, ale to indywidualna kwestia.

Zobacz również:
REKLAMA