Składniki:
- 4 bułki razowe lub wieloziarniste
- 600 g mięsa mielonego wołowego (najlepiej polędwica lub ligawa)
- 3 żółtka
- 100 g pokrojonego masła
- 1 opakowanie rukoli
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
- 1 ogórek
- 1 opakowanie kiełków, np. słonecznika
- 150 g serka kremowego
- musztarda
Przyprawy:
tymianek, chili, czosnek, ziele angielskie, rozmaryn, słodka papryka w proszku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Mięso dopraw solą, pieprzem i resztą przypraw. Dodaj żółtka, kawałeczki masła, wyrób jak ciasto i uformuj 4 płaskie kotlety. Smaż je na grillowej patelni na złoty kolor z obu stron i przełóż na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
Bułki przekrój na połówki i też piecz 5 minut. Zabieramy się w tym czasie za rukolę, rzodkiewki, ogórka i dymkę. Umyj je dokładnie, osusz i pokrój: rzodkiewki i ogórka w plasterki, dymki w półkrążki, a szczypior posiekaj. Ciepłe bułeczki wysmaruj kremowym serkiem i na spodzie każdej ułóż kolejno liście rukoli, cebulę, plasterki ogórka i rzodkiewek.
Na warzywach połóż upieczone mięso, posmaruj musztardą i posyp hojnie szczypiorem oraz kiełkami. Teraz już tylko przykryj bułkowym kapelutkiem i gotowe!
Komentarze