Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Burger bez grzechu - idealny przepis

Kilka minut roboty pod okiem mistrza i z czeladnika zostaniesz majstrem. Przygotuj burgera z białkowym superdoładowaniem, bo dostaniesz je i z mięsa, i z jajek, i z masła, i z białego, kremowego serka, ale też z doładowaniem witamin i przeciwutleniaczy. A to oznacza, że ona także się na niego skusi.

zdrowy burger N°31 Restaurant & Bar

Składniki:

  • 4 bułki razowe lub wieloziarniste
  • 600 g mięsa mielonego wołowego (najlepiej polędwica lub ligawa)
  • 3 żółtka
  • 100 g pokrojonego masła
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
  • 1 ogórek
  • 1 opakowanie kiełków, np. słonecznika
  • 150 g serka kremowego
  • musztarda

Przyprawy:

tymianek, chili, czosnek, ziele angielskie, rozmaryn, słodka papryka w proszku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Mięso dopraw solą, pieprzem i resztą przypraw. Dodaj żółtka, kawałeczki masła, wyrób jak ciasto i uformuj 4 płaskie kotlety. Smaż je na grillowej patelni na złoty kolor z obu stron i przełóż na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.

Bułki przekrój na połówki i też piecz 5 minut. Zabieramy się w tym czasie za rukolę, rzodkiewki, ogórka i dymkę. Umyj je dokładnie, osusz i pokrój: rzodkiewki i ogórka w plasterki, dymki w półkrążki, a szczypior posiekaj. Ciepłe bułeczki wysmaruj kremowym serkiem i na spodzie każdej ułóż kolejno liście rukoli, cebulę, plasterki ogórka i rzodkiewek.

Na warzywach połóż upieczone mięso, posmaruj musztardą i posyp hojnie szczypiorem oraz kiełkami. Teraz już tylko przykryj bułkowym kapelutkiem i gotowe!

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij