Buraki w diecie [Przepisy, gatunki, właściwości]

To są prawdziwe superfoods, a nie jakieś tam, z pełnym szacunkiem, drogie panie,  nasiona chia i inne wynalazki z Instagrama.  W dodatku są w każdym warzywniaku.

burak, burger shutterstock.com

1. Gatunki buraków

Wszystkie badania potwierdzają, że buraki zawierają cenione przez sportowców składniki odżywcze zwiększające wytrzymałość i najzdrowsze dla serca przeciwutleniacze, więc trudno się dziwić, że są podstawą na liście zakupów każdego dietetyka. My, cwane gapy, jadamy je w Polsce od wieków i może dlatego nasza narodowa wytrzymałość jest zdecydowanie powyżej przeciętnej, kto wie? Oto kilka innych sposobów na buraki poza nieśmiertelnym barszczem, chłodnikiem i ćwikłą.

REKLAMA

Ćwikłowe

Trochę ziemisty i słodki w smaku jest bazą do soku, obowiązkowo pijanego przez walczących o większą wytrzymałość. To zasługa azotanów poprawiających wydajność mięśni.

Chioggia

Jedyna odmiana, która nie wymaga obróbki termicznej – na surowo jest świetna do sałatek. Ma wyjątkowo dużo błonnika i dodatkową, kolosalną zaletę – nie brudzi rąk.

Żółte

Tu też mamy czyścioszka, który potrafi się zachować i nie plami. Jego żółty kolor sygnalizuje obecność przeciwzapalnej wulgaksantyny, która chroni nasze stawy przed chorobami wieku starszego.

Botwina

Te młode buraki mają nieco bardziej ziemisty smak, ale bez cienia goryczy, co czyni je kolejnym godnym dodatkiem do sałatek. Ponadto są pełne silnych przeciwutleniaczy, które mogą obniżyć ciśnienie  krwi i wspierać starania o zdrowie serca.

2. Jak przyprawiać buraki?

Najlepszymi przyjaciółmi buraków są czerwone  i białe octy winne, ocet balsamiczny, dobra oliwa, sól morska, świeżo  zmielony czarny pieprz  i orzechy włoskie. Warto pamiętać, żeby do sałat dodawać buraki tuż przed podaniem i nie mieszać ich zbyt gwałtownie  z innymi składnikami  – buraki barwią nie tylko ręce, ale też wszystkie pozostałe rzeczy  w misce. A może domowy sok  z kiszonych buraków?

Duży, 5-litrowy słój wypełnij w 3/4 surowymi, obranymi, pokrojonymi  w plastry burakami ćwikłowymi. Dodaj 3 ząbki czosnku, 4 ziela angielskie, liść laurowy i dopełnij słój przegotowaną, letnią wodą osoloną w proporcjach  1 litr: 1 łyżka soli. Na wierzch połóż kromkę chleba na zakwasie, przykryj szmatką słój i odstaw  w ciepłe, ale nie nie słoneczne miejsce. Po 2 dniach wyrzuć chleb – po 7 dniach sok powinien być dobry. Zlej go do butelek, wstaw do lodówki  i ciesz się formą. I smakiem.  słoneczne miejsce. Po 2 dniach wyrzuć chleb – po 7 dniach sok powinien być dobry. Zlej go do butelek, wstaw do lodówki  i ciesz się formą. I smakiem.    

3. Przepisy na dania z buraków

Żeby nie było tak pięknie, to pamiętaj, że dranie farbują, i po obieraniu będziesz postrachem osiedla jak wampir z Bytowa. Pracuj w rękawiczkach, a jeżeli nie masz, umyj ręce najszybciej, jak możesz, w bieżącej wodzie  i użyj soku z cytryny. Kwasek cytrynowy  i soda oczyszczona też działają, ale po ich użyciu nakremuj ręce. Aha, ulubiony biały T-shirt  nie jest dobrym strojem do pracy z burakami.

1. Sałatka z buraków ćwikłowych i jajek

6 porcji

  • Buraki ćwikłowe, 1 kg
  • Cukier puder, 130 g
  • Czerwony ocet winny, 250 ml
  • Ocet z cydru, 2 łyżki 
  • Musztarda Dijon, 2 łyżeczki 
  • Śmietana 12%, 6 łyżek
  • Liście sałaty
  • Jajka na twardo, 6
  • Chrzan tarty

Sposób

Gotuj buraki w osolonej wodzie przez godzinę, odsącz, wystudź, obierz, pokrój w kliny i wrzuć do miski. Zagotuj cukier, 250 ml wody  i 250 ml czerwonego octu winnego; zalej buraki w misce. Zrób dressing z kilku łyżek cukru, octu cydrowego, musztardy i śmietany – wymieszaj. Wyłóż na talerze liście sałaty, skrop oliwą i połóż buraki i połówki jajek. Podawaj z dressingiem, chrzanem  i posyp natką pietruszki.

buraki, dania z burakamiMen's Health

2. Smażony filet z makreli z surówką buraczano-jabłkową

2 porcje

  • Buraki chioggia, 100 g
  • Żółtko
  • Cytryna, 1 szt.
  • Musztarda Dijon,
  • 1 łyżeczka
  • Jabłko
  • Kapary, 1 łyżka
  • Pietruszka, koperek, szczypiorek, po 1 łyżeczce
  • Filet z makreli, 2
  • Orzechy włoskie, garść

Sposób

Zrób majonez, mieszając żółtko,  sok z cytryny i musztardę – stopniowo dolewaj oliwę i mieszaj, żeby zgęstniał. Pokrój jabłko (bez gniazd nasiennych) i buraki na cienkie słupki i wymieszaj ze sobą w misce. Dodaj majonez, kapary i posiekane zioła. Smaż rybę skórą do dołu przez 2 minuty, obróć i smaż jeszcze minutę. Wyłóż na talerze razem  z surówką i posyp grubo posiekanymi orzechami włoskimi.

buraki, dania z burakamiMen's Health

3. Tatar z polędwicy z pieczonymi żółtymi burakami

2 porcje

  • Żółte buraki, 2
  • Polędwica wołowa, 250 g
  • Musztarda Dijon, 1 łyżeczka
  • Estragon i pietruszka, po 1 łyżce
  • Śmietana 12%, 2 łyżki
  • Kapary, łyżka
  • Szalotka, posiekana 
  • Orzechy włoskie, 20 g
  • Rukiew wodna, 10 g

Sposób

Pokrój mięso w kostki i wymieszaj  w misce z musztardą, ziołami, śmietaną, kaparami i szalotką (jeżeli lubisz, dodaj kilka kropli tabasco). Skrop całość oliwą i odstaw. Buraki gotuj przez godzinę, pokrój je w łódeczki, dopraw, skrop oliwą i wstaw do piekarnika 200 °C na 20 minut. Wyłóż je na talerze, dodaj tatara  i posyp posiekanymi orzechami  i rukwią wodną. Możesz podawać  z chrzanem obok.

buraki, dania z burakamiMen's Health

4. Sałatka z botwiny, czerwonych pomarańczy i fen kuła

2 porcje

  • Botwinka, 1 kg
  • Fenkuł, główka
  • Oliwa
  • Czerwone chili, 1/2, posiekane, bez pestek 
  • Czerwone pomarańcze, 2
  • Ocet z cydru, 1 łyżeczka

Sposób

Ugotuj buraki w osolonej wodzie przez 1 h, trzymając liście poza garnkiem. Obierz fenkuła, pokrój w plastry i odstaw w misce z wodą z kostkami lodu. Buraki obierz i pokrój w łódeczki; liście posiekaj. Zrób dressing, mieszając oliwę, chili, sok z pomarańczy i ocet cydrowy. Wylej połowę na buraki i wymieszaj. Dodaj do miski osuszone plasterki fenkuła, liście botwiny, cząstki pomarańczy  i wymieszaj z resztą dressingu.

buraki, dania z burakamiMen's Health
Zobacz również:
Pompka nie jest ważnym elementem  Twojego treningu? Zmień to. Ta 20-stopniowa piramida zrobi z Ciebie Hulka.  
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA