1. Wędzony łosoś
Ma najwyższą wartość biologiczną, określającą tę część wchłoniętego białka i wykorzystaną do syntezy w okresie wzrostu, oraz najwyższą wydajność wzrostową, określającą przyrost masy ciała na 1 kg spożytego białka.
BIAŁKO NA SŁODKO? CZEMU NIE PANKEJKI?
2. Tatar
Jego właściwości antyoksydacyjne u osób rozbudowujących swoje mięśnie skracają czas regeneracji po treningu, a oprócz tego stymuluje wzrost i rozwój tkanki mięśniowej przy jednoczesnym ograniczeniu tkanki tłuszczowej.
3. Pszenny chleb
Zawiera białko roślinne, które choć zaliczane jest do białek o niepełnej wartości, odgrywa istotną rolę przy budowaniu mięśni. Proces ten przebiega optymalnie, jeśli białko obecne w diecie w 2/3 jest pochodzenia zwierzęcego, a w 1/3 roślinnego.
4. Ser ricotta
Zawiera prawie wyłącznie białka serwatkowe, mające więcej aminokwasów, które trzeba dostarczyć, gdyż organizm nie potrafi ich sam syntezować. Ich zawartość w białkach serwatkowych wynosi 52,7 g/100 g białka.
5. Jogurt naturalny
Bakterie probiotyczne pomagają w procesie budowania masy mięśniowej, zwiększają wchłanialność białek i tłuszczu mleka, zatrzymują w organizmie fosfor, wapń i żelazo, dostarczają witamin grupy B oraz ułatwiają trawienie.
Większe mięśnie i wysportowana sylwetka to marzenie prawie każdego faceta. Dla Ciebie niech to nie będzie marzenie, lecz cel. Sprawdź, jak skutecznie budować masę mięśniową i spraw, by ten cel był bliżej niż kiedykolwiek.
MH 04/2013