Surówka z czerwonej brukselki z jabłkiem i orzechami
2 porcje
- czerwona brukselka, 200 g, poszatkowana
- uprażone orzechy włoskie, garść
- jabłko, cienkie plasterki
- gorgonzola, do smaku, pokruszona
- oliwa, chlust
- sól morska, szczypta
- czarny pieprz, szczypta
Przygotowanie
Czerwona brukselka traci kolor pod wpływem wysokiej temperatury, więc poszatkuj ją tylko i surową ułóż na talerzu. W ten sposób zachowasz antyoksydanty, w które jest bogata. Na wierzchu rozrzuć uprażone orzechy i plasterki jabłka. W miseczce wymieszaj oliwę z solą, pieprzem oraz serem. Polej danie dressingiem i gotowe.
ZOBACZ TEŻ: Jedzenie sezonowe - klucz do zdrowia i formy?
Orecchiette z brukselką w czosnku i chili
2 porcje
- brukselka, 100 g
- ząbek czosnku
- czerwona papryczka chili
- orecchiette, 300 g
- oliwa, chlust
- pecorino, do smaku
- cytryna
- sól morska, szczypta
- czarny pieprz, szczypta
Przygotowanie
Oczyść brukselkę i pokrój główki w ćwiartki – zezłoć na średnim ogniu z oliwą, czosnkiem i chili. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć orecchiette i odcedź, gdy będzie al dente (zostaw odrobinę wody w garnku). Wymieszaj brukselkę z makaronem, posyp pecorino i skrop sokiem z cytryny. Dodaj pozostawioną w garnku wodę i wymieszaj, aby powstał sos. Dopraw i podawaj.
Grillowane kalerosse z tahiniiza’atar
4 porcje
- kalerosse, 200 g
- oliwa, chlust
- za’atar, 2 łyżki
- quinoa, 150 g
- tahini, 1 łyżka
- prażone ziarna sezamu, 1 łyżka
- cytryna
- sól morska
Przygotowanie
Hybryda brukselki z jarmużem sama w sobie brzmi jak gotowy posiłek. My proponujemy jednak oczyścić główki i obtoczyć dokładnie w oliwie i za’atar. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 ºC na około 15 minut – mają być miękkie, ale wciąż chrupiące. Ugotuj quinoę. Wrzuć wszystko na talerz, dodaj tahini, oliwę, uprażony sezam i sok z cytryny. Dopraw solą. Prościej nie można.
PRZECZYTAJ: 7 warzyw, których nie jesz, a powinieneś
Ryż smażony z jajkiem i pędami brukselki
2 porcje
- pędy brukselki, 100 g
- ząbek czosnku
- dymka, garść, posiekana
- kawałek świeżego imbiru, starty
- brązowy ryż z wczoraj, 300 g
- jaja, 2
- olej sezamowy, chlust
- sos sojowy, chlust
Przygotowanie
Smażony ryż najlepszy wychodzi z wczorajszych resztek – wykorzystaj pozostałość po innym daniu. W dużym woku podsmaż na oliwie czosnek z dymką i imbirem, a na koniec dorzuć pędy brukselki. Poczekaj, aż zmiękną, dorzuć ryż i smaż dalej, dość często mieszając. Jaja rozbełtaj z sosem sojowym i olejem sezamowym – dodaj do ryżu. Smaż, aż się zetną. Podawaj.