[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.8

Brukselka w diecie - 4 łatwe przepisy

Nie musisz być wege, żeby docenić rolę warzyw w diecie. A jeżeli odważysz się spróbować także tych mniej popularnych, przekonasz się, że to sposób przyrządzenia sprawia, iż są koszmarem dzieciństwa albo gwiazdą talerza. A więc patelnie, woki, blachy w dłoń i przygotowujemy brukselkę – tę smaczną.

brukselka, przepisy

Surówka z czerwonej brukselki z jabłkiem i orzechami

2 porcje

  • czerwona brukselka, 200 g, poszatkowana
  • uprażone orzechy włoskie, garść
  • jabłko, cienkie plasterki
  • gorgonzola, do smaku, pokruszona
  • oliwa, chlust
  • sól morska, szczypta
  • czarny pieprz, szczypta

Przygotowanie

Czerwona brukselka traci kolor pod wpływem wysokiej temperatury, więc poszatkuj ją tylko i surową ułóż na talerzu. W ten sposób zachowasz antyoksydanty, w które jest bogata. Na wierzchu rozrzuć uprażone orzechy i plasterki jabłka. W miseczce wymieszaj oliwę z solą, pieprzem oraz serem. Polej danie dressingiem i gotowe.

ZOBACZ TEŻ: Jedzenie sezonowe - klucz do zdrowia i formy?

REKLAMA

Orecchiette z brukselką w czosnku i chili

2 porcje

  • brukselka, 100 g
  • ząbek czosnku
  • czerwona papryczka chili
  • orecchiette, 300 g
  • oliwa, chlust
  • pecorino, do smaku
  • cytryna
  • sól morska, szczypta
  • czarny pieprz, szczypta

Przygotowanie

Oczyść brukselkę i pokrój główki w ćwiartki – zezłoć na średnim ogniu z oliwą, czosnkiem i chili. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć orecchiette i odcedź, gdy będzie al dente (zostaw odrobinę wody w garnku). Wymieszaj brukselkę z makaronem, posyp pecorino i skrop sokiem z cytryny. Dodaj pozostawioną w garnku wodę i wymieszaj, aby powstał sos. Dopraw i podawaj.

Grillowane kalerosse z tahiniiza’atar

4 porcje

  • kalerosse, 200 g
  • oliwa, chlust
  • za’atar, 2 łyżki
  • quinoa, 150 g
  • tahini, 1 łyżka
  • prażone ziarna sezamu, 1 łyżka
  • cytryna
  • sól morska

Przygotowanie

Hybryda brukselki z jarmużem sama w sobie brzmi jak gotowy posiłek. My proponujemy jednak oczyścić główki i obtoczyć dokładnie w oliwie i za’atar. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 ºC na około 15 minut – mają być miękkie, ale wciąż chrupiące. Ugotuj quinoę. Wrzuć wszystko na talerz, dodaj tahini, oliwę, uprażony sezam i sok z cytryny. Dopraw solą. Prościej nie można.

PRZECZYTAJ: 7 warzyw, których nie jesz, a powinieneś

Ryż smażony z jajkiem i pędami brukselki

2 porcje

  • pędy brukselki, 100 g
  • ząbek czosnku
  • dymka, garść, posiekana
  • kawałek świeżego imbiru, starty
  • brązowy ryż z wczoraj, 300 g
  • jaja, 2
  • olej sezamowy, chlust
  • sos sojowy, chlust

Przygotowanie

Smażony ryż najlepszy wychodzi z wczorajszych resztek – wykorzystaj pozostałość po innym daniu. W dużym woku podsmaż na oliwie czosnek z dymką i imbirem, a na koniec dorzuć pędy brukselki. Poczekaj, aż zmiękną, dorzuć ryż i smaż dalej, dość często mieszając. Jaja rozbełtaj z sosem sojowym i olejem sezamowym – dodaj do ryżu. Smaż, aż się zetną. Podawaj.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij