Cena porcji: 4 zł
Wartości odżywcze: energia 240 kcal, białko 10 g, tłuszcze 11 g w tym nasycone 5 g, węglowodany 27 g
Składniki na 4 porcje:
• 1,5 l bulionu warzywnego
Wartości odżywcze: energia 240 kcal, białko 10 g, tłuszcze 11 g w tym nasycone 5 g, węglowodany 27 g
• świeżo zmielony czarny pieprz
• garść grzanek lub groszku ptysiowego
• 1 seler
• 2 żółtka
• 1/2 szklanki śmietany 18%
• 2 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
1.Umyj brokuły i pokroj w małe różyczki. Obierz seler i pokrój go w małe kawałki. Wrzuć warzywa do garnka z bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij łyżką cedzakową miękkie warzywa.
2. Zmiksuj je lub przetrzyj przez gęste sitko, przelewając wywarem. Zmiksowane dodaj z powrotem do wywaru, doprowadź do wrzenia i wyłącz gaz. W miseczce wymieszaj żółtka, śmietanę i ser, wlej do niej odrobinę zupy, zamieszaj i przelej do garnka. Posyp grzankami na talerzu.
Komentarze