[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Brokuły: 3 przepisy na przekąski i obiad

100 punktów na 100 - taką notę wystawili brokułom naukowcy z Yale University w Całościowym Indeksie Wartości Odżywczych. Uczeni dowiedli, że zawarte w brokułach substancje hamują rozwój komórek nowotworowych, obniżają cholesterol i dostarczają wszystkiego, czego Ci trzeba.

krem z brokułów fot. 2015, shutterstock.com
1. Krem brokułowy z grzankami

Cena porcji: 4 zł

Wartości odżywcze: energia 240 kcal, białko 10 g, tłuszcze 11 g w tym nasycone 5 g, węglowodany 27 g

Składniki na 4 porcje:

1,5 l bulionu warzywnego

1 brokuł

świeżo zmielony czarny pieprz

garść grzanek lub groszku ptysiowego

1 seler

2 żółtka

1/2 szklanki śmietany 18%

2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

1.Umyj brokuły i pokroj w małe różyczki. Obierz seler i pokrój go w małe kawałki. Wrzuć warzywa do garnka z bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij łyżką cedzakową miękkie warzywa.

2. Zmiksuj je lub przetrzyj przez gęste sitko, przelewając wywarem. Zmiksowane dodaj z powrotem do wywaru, doprowadź do wrzenia i wyłącz gaz. W miseczce wymieszaj żółtka, śmietanę i ser, wlej do niej odrobinę zupy, zamieszaj i przelej do garnka. Posyp grzankami na talerzu.

REKLAMA

wołowina z brokułami fot. 2015, shutterstock.com
2. Smażona wołowina z brokułami

Cena porcji: 11 zł

Wartości odżywcze: energia 400 kcal, białko 35 g, tłuszcze 22 g w tym nasycone 11 g, węglowodany 14,5 g

Składniki na 4 porcje:

500 g polędwicy wołowej

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 żółta papryka

8 pieczarek pokrojonych w ćwiartki

1 brokuł 

4 łyżeczki mąki kukurydzianej

2 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżka oleju sojowego i sezamowego

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrój w paski i wymieszaj w misce z mąką kukurydzianą, sosem sojowym i olejem sezamowym. Obierz cebulę, grubo ją posiekaj, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i błon, pokrój w paski. Czosnek obierz i pokrój w talarki. Rozgrzej wok lub dużą patelnię.

2. Gdy zacznie delikatnie dymić, wlej olej sojowy i wrzuć paski wołowiny. Smaż krótko, na dużym ogniu, szybko mieszając, aż mięso zbrązowieje. Wyciągnij je łyżką cedzakową i odstaw. Wrzuć warzywa, smaż 2 minuty, mieszając. Dodaj mięso, odrobinę wody i smaż 1 minutę.

frittata z brokułami fot. 2015, shutterstock.com
3. Frittata brokułowa z pomidorami i bekonem

Cena porcji: 6 zł

Wartości odżywcze: energia 220 kcal, białko 13 g, tłuszcze 12 g w tym nasycone 6 g, węglowodany 13 g

Składniki na 4 porcje:

4 plastry bekonu

2 ząbki czosnku

1 cebula

2 pomidory

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

1 brokuł 

1 szklanka mleka

1 jajko

3 białka

3/4 szklanki startego sera typu cheddar

1/2 szklanki bułki tartej pełnoziarnistej

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone pomidory i paski bekonu wrzuć na patelnię, smaż kilka minut i odstaw. Połącz w dużym naczyniu białka, jajko, mleko, sól i pieprz. Dodaj brokuły. Starannie wymieszaj.

2. Dodaj teraz usmażony bekon, cebulę, czosnek, całą bułkę tartą i połowę startego sera. Wymieszaj wszystko ze sobą i przelej do szklanego naczynia żaroodpornego. Posyp pozostałym serem i zapiekaj godzinę. Wystudź przez 5-10 minut, pokrój na plastry i podawaj.

MH 05/11

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij