Tylko pełnoziarnisty ryż brązowy zawiera wszystkie 3 warstwy - otręby, bielmo i zarodek – które decydują o jego wartościach odżywczych przewyższających biały ryż. Ponadto jest najmniej alergizujący ze wszystkich zbóż i zawiera fenole o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Ma pięć razy więcej błonnika niż biały i dodatkowo dużą dawkę fosforu, potasu, żelaza, witaminy E i związków fitochemicznych obniżających cholesterol. Nie mówiąc już o takim drobiazgu, że, naszym zdaniem, jest po prostu smaczniejszy niż biały kolega.
Brązowy ryż wymaga dłuższego gotowania (nawet 40-45 minut) niż inne odmiany w proporcjach: 1 szklanka ryżu/1 szklanka wody. By ryż był sypki i nie kleił się, należy opłukać go pod bieżącą, zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem.
Badania w Finlandii pokazały, że im więcej brązowego ryżu, tym mniejsze ryzyko zgonu z powodów sercowo-naczyniowych.
Brązowy ryż ma krótszy okres przydatności do spożycia niż biały i producenci często poddają go wstępnej obróbce.
1. Chiński kurczak z imbirem
Składniki na 4 porcje:
• 250 g brązowego ryżu
• 400 g piersi z kurczaka
• 2 jajka
• 2 czerwone papryki
• 1 kawałek świeżego korzenia imbiru
• 3 ząbki czosnku, sól, pieprz
• pęczek szczypiorku, olej
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na sitko i odstaw. Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w małą kostkę. Obrany korzeń imbiru cienko posiekaj, a czosnek wyciśnij przez praskę. Dopraw mięso.
2. W misce wymieszaj czosnek, imbir i kurczaka. Do miski obok wbij jaja i rozmieszaj. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż kurczaka, po 5 minutach dodaj paprykę i odczekaj kolejne 5 minut. Dorzuć ryż, szczypiorek, zamieszaj i wlej rozmieszane jajka. Smaż, aż się zetną. Gotowe.
Energia: 180 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcze: 9 g w tym nasycone: 1,5 g
Węglowodany: 53 g