Ten jednogarnkowy klasyk wymyślony został przez francuskiego kucharza w XIX wieku dla rosyjskiego arystokraty, hrabiego Pawła Stroganowa, ale niewdzięczny czas zmienił mu nazwisko na Strogonow i tak już zostało. Wariantów tego dania jest w sieci (i w różnych restauracjach) całe multum, ale ten przepis od francuskiego mistrza kuchni, Alain Ducasse, gwarantuje sukces. Idealny na szybką kolację we dwoje lub niespodziewany najazd wygłodniałej watahy kumpli.
Składniki (4 porcje):
- 400 g wołowiny – polędwicy lub bavette
- 2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
- 500 g pieczarek
- 200 ml gęstej śmietany
- 1 cebula
- 100 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pokrój wołowinę w paski o grubości ok. 2,5 cm i długości 5 cm. Umieść je w naczyniu i skrop sosem Worcestershire. Marynuj przez 1 godzinę w lodówce (jeżeli nie masz sosu Worcestershire, możesz zastąpić go sosem sojowym z odrobiną czerwonego chili w proszku).
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój na plasterki. Obierz i posiekaj cebulę.
- Rozgrzej mocno wysoką patelnię skropioną oliwą. Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj paski wołowiny. Podsmażaj kilka minut z obu stron i przełóż je na talerz.
- Na tą samą patelnię wlej odrobinę oliwy, wrzuć cebulę i podsmażaj przez 5 minut, następnie dodaj pieczarki i drobno posiekany czosnek.
- Gdy cebula i pieczarki zrumienią się na złoty kolor, dodaj wołowinę. Wlej gorący bulion wołowy, gotuj przez 5 minut.
- Dodaj mąkę rozcieńczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, paprykę, cukier, koncentrat pomidorowy i musztardę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3-5 minut.
- Umyj, osusz i posiekaj pietruszkę.
- Gdy sos trochę się zmniejszy, dodaj śmietanę, wymieszaj i wyłącz ogień. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki.
- Wyłóż makaron lub ryż na talerze. Przykryj je strogonowem i jeszcze raz posyp odrobiną natki pietruszki. Podawaj na gorąco natychmiast.
SPRAWDŹ TEŻ INNE DANIA JEDNOGARNKOWE: