Boeuf Strogonow - szybki przepis

Boeuf Strogonow - taka jest gastronomiczna nazwa, choć spotyka się także wersje Strogonoff lub Stroganow. Jedno jest pewne: w kategorii najlepszych dań najkrócej przyrządzanych Strogonow stoi na podium.

Boef Strogonow Shutterstock.com
Ten jednogarnkowy klasyk wymyślony został przez francuskiego kucharza w XIX wieku dla rosyjskiego arystokraty, hrabiego Pawła Stroganowa, ale niewdzięczny czas zmienił mu nazwisko na Strogonow i tak już zostało. Wariantów tego dania jest w sieci (i w różnych restauracjach) całe multum, ale ten przepis od francuskiego mistrza kuchni, Alain Ducasse, gwarantuje sukces. Idealny na szybką kolację we dwoje lub niespodziewany najazd wygłodniałej watahy kumpli.

REKLAMA

Składniki (4 porcje):

  • 400 g wołowiny – polędwicy lub bavette
  • 2 łyżki  sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • 500 g pieczarek
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼  łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój wołowinę w paski o grubości ok. 2,5 cm i długości 5 cm. Umieść je w naczyniu i skrop sosem Worcestershire. Marynuj przez 1 godzinę w lodówce (jeżeli nie masz sosu Worcestershire, możesz zastąpić go sosem sojowym z odrobiną czerwonego chili w proszku).
  2. Pieczarki umyj, osusz i pokrój na plasterki. Obierz i posiekaj cebulę.
  3. Rozgrzej mocno wysoką patelnię skropioną oliwą. Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj paski wołowiny. Podsmażaj kilka minut z obu stron i przełóż je na talerz.
  4. Na tą samą patelnię wlej odrobinę oliwy, wrzuć cebulę i podsmażaj przez 5 minut, następnie dodaj pieczarki i drobno posiekany czosnek.
  5. Gdy cebula i pieczarki zrumienią się na złoty kolor, dodaj wołowinę. Wlej gorący bulion wołowy, gotuj przez 5 minut.
  6. Dodaj mąkę rozcieńczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, paprykę, cukier, koncentrat pomidorowy i musztardę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3-5 minut.
  7. Umyj, osusz i posiekaj pietruszkę.
  8. Gdy sos trochę się zmniejszy, dodaj śmietanę, wymieszaj i wyłącz ogień. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki.
  9. Wyłóż makaron lub ryż na talerze. Przykryj je strogonowem i jeszcze raz posyp odrobiną natki pietruszki. Podawaj na gorąco natychmiast.

SPRAWDŹ TEŻ INNE DANIA JEDNOGARNKOWE:

  1. Gulasz z chorizo, ciecierzycą i szpinakiem
  2. Gulasz węgierski [kuchnia bez mięsa]
  3. Kiełbaski wieprzowe
Zobacz również:
Nie bez powodu przysiad uznawany jest za najważniejsze ćwiczenie przy budowania masy i siły. Zobacz, co robić, żeby zacząć wykonywać go w iście królewski sposób.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA