Boerenkool stamppot [Perły kuchni europejskiej]

Cruijff, van Basten, Gullit, Robben, van Nisterooy, Sneijder, van Persie – co łączy tych wielkich holenderskich piłkarzy? Każdy jadał to danie jednogarnkowe.

przepisy, dania, kuchnia europejska shutterstock.com

Skład:

  • 800 g ziemniaków
  • 200 g jarmużu
  • 150 g boczku
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 20 g masła
  • 200 g kiełbasy do ugotowania
  • 1 łyżeczka soli
  • musztarda (opcjonalnie)

Makroskładniki:

kcal 500, białko 21 g, tłuszcze 29,5 g, węgle 36,2 g, błonnik 6 g – 4 porcje

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. Najlepsze będą ziemniaki dobre na purée: typ C lub B/C. Obierz je i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka.
  2. Kup gotowy jarmuż w opakowaniu – będzie pokrojony i umyty. Dodaj go do ziemniaków. Wlej wodę 2-3 cm nad powierzchnię warzyw, wsyp łyżkę soli i gotuj 20 minut od momentu zawrzenia wody.
  3. Podsmaż boczek pocięty w paski – tak jak lubisz.
  4. W osobnym garnku ugotuj kiełbasy.
  5. Odcedź ziemniaki z jarmużem i zostaw je w garnku. Dodaj masło, wlej mleko i utłucz je tłuczkiem.
  6. Dodaj boczek i wmieszaj go łyżką. Podawaj z kiełbasą obok i musztardą (bardzo pasuje).
Zobacz również:
Od 6 do 13 czerwca w Stanach Zjednoczonych trwała ciekawa kampania o nazwie "7 to Strong", która miała na celu uzmysłowić mężczyznom, że nawet krótki trening jest w stanie sporo zdziałać w kontekście ich zdrowia i formy. 
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA