Skład:
- 800 g ziemniaków
- 200 g jarmużu
- 150 g boczku
- 100 ml mleka 3,2%
- 20 g masła
- 200 g kiełbasy do ugotowania
- 1 łyżeczka soli
- musztarda (opcjonalnie)
Makroskładniki:
kcal 500, białko 21 g, tłuszcze 29,5 g, węgle 36,2 g, błonnik 6 g – 4 porcje
REKLAMA
Przygotowanie:
- Najlepsze będą ziemniaki dobre na purée: typ C lub B/C. Obierz je i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka.
- Kup gotowy jarmuż w opakowaniu – będzie pokrojony i umyty. Dodaj go do ziemniaków. Wlej wodę 2-3 cm nad powierzchnię warzyw, wsyp łyżkę soli i gotuj 20 minut od momentu zawrzenia wody.
- Podsmaż boczek pocięty w paski – tak jak lubisz.
- W osobnym garnku ugotuj kiełbasy.
- Odcedź ziemniaki z jarmużem i zostaw je w garnku. Dodaj masło, wlej mleko i utłucz je tłuczkiem.
- Dodaj boczek i wmieszaj go łyżką. Podawaj z kiełbasą obok i musztardą (bardzo pasuje).