Przepis na bliny

Rosyjska „Sborna” gra zazwyczaj twardo  i z rozmachem. No, ale ich narodowe danie napakowane jest po dach stadionu kaloriami, białkiem i tłuszczami, więc mają skąd brać swój power.

przepisy, dania, kuchnia europejska shutterstock.com

Skład:

  • 20 g drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki gryczanej
  • 2 szkl. ciepłego mleka 1,5%
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g czarnego kawioru

Makroskładniki:

kcal 1170, białko 46,5 g, tłuszcze 36 g, węgle 162 g, błonnik 7,5 g – 2 porcje

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. Rozetrzyj drożdże z cukrem, wlej 2 łyżki ciepłej (nie gorącej) wody i wymieszaj z 2-3 łyżkami pszennej mąki. Odstaw, aż pojawią się bąbelki i podwoi swoją objętość.
  2. Przesiej do miski mąkę pszenną i 2/3 gryczanej. Wlej szklankę mleka i zaczyn drożdżowy – zagnieć ciasto na gładko. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny do wyrośnięcia.
  3. Zagnieć ciasto z resztą mąki, przykryj i daj mu  2 godziny.
  4. Wlej drugą szklankę mleka, dodaj 3 żółtka (białka ubij na sztywno), roztopione masło i 3 łyżki śmietany. Dopraw solą i szczyptą cukru, połącz z białkową pianą  –przykryj i odstaw na 30 minut.
  5. Rozgrzej olej na patelni i łyżką nakładaj ciasto. Smaż  na złoto z obu stron  i odkładaj na talerz. Podawaj posmarowane masłem,  ze śmietaną  i kawiorem.

SPRÓBUJ TEŻ: Tofu po azjatycku

Zobacz również:
W każdy poniedziałek okupujesz ławeczkę i wyciskasz sztangę? Ten trening jest lepszy. Nie tylko dlatego, że odziera klasyczne ćwiczenia z nudy, ale również dlatego, że łączy je z takimi, w których dzięki obciążeniu własnego ciała spalasz mnóstwo kalorii. Rób te treningi 3 razy w tygodniu, a w dni wolne relaksuj się 20 pompkami, wiosłowaniem 20 razy hantlami i 20 przysiadami.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA