[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Bigos regeneracyjny, czyli najlepsze danie na po imprezie

Bigos to regeneracyjna potęga: ogromne ilości witaminy C, całe mnóstwo błonnika, żelaza, potasu, białka, a jego dodatkową zaletą jest, że służy mu wielokrotne schładzanie i odgrzewanie. Smakuje wtedy jeszcze lepiej niż świeży.

kapusta Getty Images
Dowcipnisie mówią, że kalafior to kapusta z wyższym wykształceniem, ale mylą się, bo to kapusta właśnie zasługuje na honoris causa. W dawnej, szlacheckiej Polsce jadano ją i na śniadanie, i na kolację, a jak wiadomo, przed zupą na obiad też pasował.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 500 g białej kapusty
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 kg mięsa (wieprzowina, wołowina)
  • 200 wędzonej szynki
  • sól, pieprz, cukier, kminek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g podwędzanej kiełbasy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 jagód jałowca
  • 3 liście laurowe
  • 500 g cebuli
  • 60 g słoniny
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 200 ml czerwonego wina
  • 5 suszonych śliwek

Sposób

  1. Zalej grzyby wrzątkiem i odstaw na godzinę. Posiekaj cebulę, a warzywa pokrój na kawałki, Mięsa pokrój na duże kawałki.
  2. Do garnka wrzuć mięso, połowę cebuli, warzywa, zalej 1 l wody i gotuj 30 min. Po tym czasie dodaj grzyby razem z wodą i znowu gotuj 30 min.
  3. Wyjmij mięso i grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki. Wywar przecedź i zalej odciśniętą kiszoną (sok zachowaj) i posiekaną białą. Dodaj liść, jałowiec, kminek i ziele i duś godzinę.
  4. Kostki słoniny podsmaż z cebulą i wrzuć do kapusty razem z mięsem i pokrojonymi na plasterki wędlinami. Wrzuć śliwki.
  5. Po kolejnej godzinie duszenia pod przykryciem, wlej wino i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś jeszcze 15 minut i spróbuj.
REKLAMA

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij