Stos pankejków - powiększ się na słodko bez cukru
Zwiększamy wydajność na siłowni za pomocą pankejków – to proste. Zastępujemy najpierw puste kalorie z mąki pszennej i cukru batatem, dzięki któremu zagęścisz ciasto naleśnikowe. Ten świetny węglowodan o niskim indeksie glikemicznym – przez co wolno się go trawi – nie tylko pomoże Ci zwiększyć rozmiar, ale ma także sycącą konsystencję i doskonały smak.
Łyżka kakao wzbogaci dawkę białka, które zapewniły Ci migdały i orzechy włoskie, o dodatkowe aminokwasy. W orzechach są zawarte także kwasy omega-3, które wspierają budujących mięśnie. Na koniec użyj sosu z orzeszków ziemnych, które są kwintesencją zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Składniki: • 2 jajka, 170 ml mleka migdałowego, 2 łyżki mąki orkiszowej • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, olej kokosowy, 2 łyżki nasion chia, 1 łyżeczka cynamonu, 4 łyżki masła orzechowego • ciepła woda
Dodatki: • ¼ upieczonego batata • 1 łyżka kakao • garść borówek • posiekane orzechy włoskie • zmielone migdały do posypania
Makro: 740 kcal, 49 g tłuszcze, 42 g węgle, 32 g białko
1. Ciasto
W misce zblenduj upieczonego i obranego batata z jajkami. Dodaj mleko, mąkę orkiszową, kakao, sodę, nasiona chia i ponownie zblenduj. Ciasto gotowe.
2. Patelnia
Są takie specjalne do smażenia naleśników, ale zwykłą też się opędzisz. Ważne, by była nieduża i z nieprzywierającyn dnem. Rozgrzej trochę oleju kokosowego.
3. Żonglerka
Wylej na patelnię małą chochelkę ciasta i smaż, aż na cieście pojawią się bąble. Łopatką podważ brzegi i za jej pomocą obróć pankejka na drugą stronę. Albo zaryzykuj efektowny podrzut.
4. Stos
Powtarzaj smażenie do wyczerpania ciasta, aż powstanie pankejkowa wieża. Dorzuć borówki, posyp orzechami i polej hojnie sosem z masła orzechowego wymieszanego z ciepłą wodą.