Białkowe naleśniki i gofry na masę - bez grama cukru [przepisy, makro]

Mniejsi bracia naszych naleśników, pankejki i gofry, mogą być potężną bronią przy budowaniu masy lub zrzucaniu wagi. Przekonaj się, jakie to proste.

pancakes i gofry fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Stos pankejków - powiększ się na słodko bez cukru

Zwiększamy wydajność na siłowni za pomocą pankejków – to proste. Zastępujemy najpierw puste kalorie z mąki pszennej i cukru batatem, dzięki któremu zagęścisz ciasto naleśnikowe. Ten świetny węglowodan o niskim indeksie glikemicznym – przez co wolno się go trawi – nie tylko pomoże Ci zwiększyć rozmiar, ale ma także sycącą konsystencję i doskonały smak.

Łyżka kakao wzbogaci dawkę białka, które zapewniły Ci migdały i orzechy włoskie, o dodatkowe aminokwasy. W orzechach są zawarte także kwasy omega-3, które wspierają budujących mięśnie. Na koniec użyj sosu z orzeszków ziemnych, które są kwintesencją zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Składniki: • 2 jajka, 170 ml mleka migdałowego, 2 łyżki mąki orkiszowej • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, olej kokosowy, 2 łyżki nasion chia, 1 łyżeczka cynamonu, 4 łyżki masła orzechowego • ciepła woda

Dodatki: • ¼ upieczonego batata • 1 łyżka kakao • garść borówek • posiekane orzechy włoskie • zmielone migdały do posypania

Makro: 740 kcal, 49 g tłuszcze, 42 g węgle, 32 g białko

1. Ciasto

W misce zblenduj upieczonego i obranego batata z jajkami. Dodaj mleko, mąkę orkiszową, kakao, sodę, nasiona chia i ponownie zblenduj. Ciasto gotowe.

2. Patelnia

Są takie specjalne do smażenia naleśników, ale zwykłą też się opędzisz. Ważne, by była nieduża i z nieprzywierającyn dnem. Rozgrzej trochę oleju kokosowego.

3. Żonglerka

Wylej na patelnię małą chochelkę ciasta i smaż, aż na cieście pojawią się bąble. Łopatką podważ brzegi i za jej pomocą obróć pankejka na drugą stronę. Albo zaryzykuj efektowny podrzut.

4. Stos

Powtarzaj smażenie do wyczerpania ciasta, aż powstanie pankejkowa wieża. Dorzuć borówki, posyp orzechami i polej hojnie sosem z masła orzechowego wymieszanego z ciepłą wodą.

pancakes i gofry fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Ułóż stos gofrów - słodki plan na sześciopak

Cienkie ciasto bez smaku sprawi, że ruszysz na poszukiwanie nutelli, więc od razu zrób swoje gofry tak, by równocześnie były słodkie i zawierały niski indeks glikemiczny – po prostu dodaj zmiksowanego banana i szczyptę stabilizującego poziom cukru we krwi cynamonu.

Dodaj do ciasta nasiona konopi bogate w składniki odżywcze: pomagające tłumić apetyt białka, podnoszący poziom energii magnez i żelazo wspierające Twoje sesje treningowe.

Zastąpienie zwykłej mąki mąką orkiszową zagwarantuje odpowiednią konsystencję ciasta, ale też sprawi, że dzięki zawartemu w niej błonnikowi zwalczysz głód. Posyp gotowe gofry pistacjami, które pomogą wyrównać poziom cholesterolu, i skrop syropem ryżowym – dostarczysz sobie dawkę wolnej od fruktozy czystej energii.

Składniki: • 2 jajka, ½ banana • ¼ łyżeczki sody • 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki nasion konopi, 1 łyżka mąki orkiszowej • 150 ml mleka migdałowego • olej kokosowy • syrop ryżowy

Dodatki: • posiekane pistacje • nasiona konopi • ½ banana w plasterkach

Makro: 575 kcal, 35 g tłuszcze, 40 g węgle, 25 g białko

1. Ciasto

Wymieszaj w misce jajka, zmiksowanego banana, sodę, cynamon, nasiona konopi, mleko migdałowe i mąkę orkiszową. Przepis jest na grube gofry, ale jeśli jesteś fanem lżejszych, dolej więcej mleka.

2. Narzędzia

Rozgrzej gofrownicę i rozsmaruj na niej odrobinę oleju kokosowego. Jeżeli nie masz gofrownicy, użyj małej patelni grillowej – na dużej ciasto rozleje się i gofry będą cienkie jak chusteczka.

3. Smażenie

W rozgrzanej gofrownicy smaż 3-4 minuty, aż uzyskasz złoty kolor. Smażąc na patelni, proceduj jak z pankejkami, i tak samo uważaj na sufi t przy podrzucie.

4. Wieża

Smaż, aż wyczerpiesz zapas ciasta i zobaczysz przed sobą niezły stosik. Teraz dodaj posiekane pistacje, plasterki banana, nasiona konopi i skrop wszystko syropem ryżowym.

REKLAMA