1. Jej wysokość kura
Kurczak to podstawowy składnik jadłospisu każdego faceta budującego mięśnie. Bogate w białko, chude i szybkie w przygotowaniu mięso ma same zalety. Jest tak dobre, że aż... nudne. No bo ile razy z rzędu można jeść pierś z ryżem albo pieczone udka? No dobra, można i sto. Ale monotonia zabija radość życia i radość jedzenia. Więc weź tę kurę i zrób z niej wreszcie coś innego.
ZOBACZ TEŻ: Jak oszukują producenci żywności?
Pierś
Ta część nie bez powodu jest w lodówce każdego mięśniaka. Na 100 g mięsa z piersi kurczaka przypadają aż 23 g białka. Prawie tyle, co standardowy shake, tyle że bez chemicznie truskawkowego posmaku.
Skrzydełko
O ile nie pochłoniesz naraz kubełka skrzydeł w solidnej panierce z KFC, nie przeszkodzą Ci schudnąć. Ba, jeżeli zamiast tartej buły postawisz na słodko- -ostry sos chili lub inne palące przełyk wynalazki, schudniesz szybciej. Nawet z browarem obok.
Udko
Choć bardziej kaloryczne, udka zawierają dobre dla układu krwionośnego tłuszcze jednonienasycone. Zdrowe serce masz jak na talerzu.
Podudzie
Ciemniejsze mięso z nogi jest bogatsze w witaminę B, a szczególnie B3, oraz niacynę, które regulują podział komórek, spowalniając rozrost nowotworów. Dzięki temu spada ryzyko rozwoju raka.
PRZECZYTAJ: 5 przepisów na dania z drobiu
2. Ostre przedmioty
By poporcjować kurczaka, przygotuj nóż do cięcia kości (ewentualnie dobry nóż szefa kuchni) i ostrzałkę – z doświadczenia wiemy, że na tym sprzęcie nie warto oszczędzać, więc wybierz profesjonalne marki. Dobre nożyce do drobiu też się sprawdzają. Połóż kurę na ciężkiej drewnianej desce, która nie będzie ślizgać się po blacie. Żłobienie dookoła zbierze wodę, która może wyciekać z rozmrożonego ptaka.
Ułóż kurczaka przy krawędzi deski, odegnij lekko uda i odkrój je. Gdy chcesz mieć więcej kawałków mięsa, odetnij podudzia, krojąc udo w stawie. To samo zrób ze skrzydełkami – oddziel je od korpusu. Zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa i oddziel piersi od reszty. Lekko licząc, masz osiem kawałków mięsa z jednego kurczaka. Jeśli dodasz do tego wycięty kręgosłup, który świetnie nadaje się do ugotowania bulionu, zyskujesz jeszcze więcej. Teraz pozostaje z każdej części wycisnąć tyle smaku, ile tylko się da.
3. Upoluj ptaka w sklepie
Podpowiadamy, jak kupić najlepszej jakości drób.
Złoty wiek
W markecie nie poszalejesz, ale lokalny sprzedawca może załatwić Ci zdrowego kurczaka o wadze 1,2 kg, ubitego między 56. a 81. dniem życia.
Sportowiec
Szukaj atlety. Silne, ruchliwe okazy mają najlepsze mięso. Po czym je poznasz? Po jędrnym mięsie i stosunkowo długich nogach.
Z zagrody
Kurczak zagrodowy hodowany jest na fermach, na terenach o nieskażonym środowisku. Karmiony naturalnie smakuje zdecydowanie lepiej.