Białko to obok węglowodanów i tłuszczu jeden z trzech makroskładników żywności. O istnieniu protein wiemy od początków XIX wieku, a ich nazwa została stworzona w 1838 roku przez szwedzkiego chemika Jönsa Jacoba Berzeliusa. Powstała od greckiego słowa „proteios”, które oznacza „podstawowy”, „stojący na przedzie”. Chłop miał nosa do nazw i jak nic znalazłby teraz robotę w agencji reklamowej przy tworzeniu celnych haseł, ponieważ proteiny są rzeczywiście niezbędne dla wielu procesów zachodzących w ludzkim organizmie oraz mają dla niego podstawowe znaczenie.
Białko jest budulcem dla mięśni
Proteiny pełnią w organizmie szereg istotnych funkcji. Przede wszystkim są głównym budulcem komórek w organizmie, szczególnie tych mięśniowych. Są także niezbędne do wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i przeciwciał, mogą również być w pewnych sytuacjach wykorzystywane do produkcji energii, ale nie jest to ich główna funkcja.
Białko składa się z aminokwasów
Proteiny zbudowane są z 20 rodzajów aminokwasów, które w odmiennych zestawach i proporcjach występują w różnych produktach. Niektóre z nich, jak jaja czy przetwory mleczne, są bardzo poręczne, ponieważ dostarczą Ci pełen zestaw tych cegiełek. Inne, na przykład roślinne źródła białka, są pod tym względem uboższe i zawierają tylko niektóre z aminokwasów.

To jednak wcale nie znaczy, że wegetarianie i weganie są skazani na niedobory - po prostu muszą tak układać dietę, aby znalazły się w niej różne rodzaje żywności. Na przykład łącząc produkty zbożowe z roślinami strączkowymi, można zafundować sobie komplet aminokwasów.
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu i budowy mięśni potrzebujesz wszystkich aminokwasów. Codziennie razem z dietą powinieneś dostarczać 0,5-1,5g każdego z nich.
Aktywni potrzebują więcej białka
Codziennie pewna pula protein w naszym organizmie jest zużywana na bieżące potrzeby - część komórek się rozpada i potrzebny jest materiał do tworzenia nowych. W przypadku osób aktywnych, zwłaszcza tych trenujących siłowo, zapotrzebowanie jest znacznie wyższe niż u kanapowców. Pod wpływem wysiłku ich mięśnie doznają mikrouszkodzeń, do których naprawy w czasie regeneracji potrzeba większych ilości białka.

Codzienna dawka protein
To wszystko oczywiście nie znaczy, że masz myśleć o jakiejś diecie Dukana, składającej się prawie wyłącznie z białka. To wcale nie jest tak, że im go więcej, tym lepiej.
Zalecenia opracowane dla ogólnej populacji przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie wskazują, że przeciętnemu Kowalskiemu, który na co dzień nie jest aktywny fizycznie, wystarczy dawka 0,9 g protein na 1 kg masy ciała dziennie (czyli facet o wadze 80 kg potrzebuje zjeść od rana do wieczora 72 g białka, a to naprawdę nie jest dużo).
Z kolei Kowalscy mniej przeciętni, czyli uprawiający sport, potrzebują więcej protein. Jeśli stawiają na sporty wytrzymałościowe, w zupełności powinna im wystarczyć dawka 1,5-1,6 g protein na 1 kg masy ciała w ciągu dnia. Jeśli zaś trenują siłowo i chcą budować większe mięśnie, zapotrzebowanie może sięgać 2 g na 1 kg masy ciała dziennie.
Komentarze
~Nana, 2019-12-29 20:54:14
~pateer, 2019-07-11 21:00:12
~Twój stary, 2019-06-19 02:00:48
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?