Tempeh, 2 porcje
- tempeh, 4 plastry
- olej kokosowy
- hummus, 4 łyżki
- pełnoziarniste tortille, 2 szt.
- awokado, plasterki
- rukola lub miks sałat, 2 garści
- suszone pomidory, 6 szt.
Sposób: Podsmaż tempeh na patelni z rozpuszczonym olejem kokosowym przez 15 minut, aż będzie brązowy z obu stron. Wysmaruj wrapy hummusem, rozdziel sprawiedliwie tempeh, awokado, pomidory, liście sałaty i zmontuj z nich wrapy.
Seitan, 4 porcje
- seitan, 350 g, pokrojony
- leśne grzyby, 100 g
- orzechy włoskie, 100 g
- czerwona cebula
- pomidory z puszki, 400 g, kostka
- sos sojowy, 2 łyżeczki
- opakowanie ciasta francuskiego (bez masła)
- nasiona konopi
Sposób: Gotuj wszystko, oprócz ciasta i konopi, na małym ogniu przez 20 minut. Rozwałkuj ciasto, tak by podwoiło swoją wielkość, i potnij je w trójkąty. Wstaw do piekarnika 200 °C na 20 minut. Podawaj gulasz z seitanu oprószony ziarenkami konopi (by dostarczyć omega-3) oraz z kawałkami ciasta francuskiego. Pasować też będą opiekane ziemniaki, jarmuż i kieliszek czerwonego wina.
Tofu, 4 porcje
- tofu, 400 g
- wędzona papryka, 1 łyżeczka
- sos sojowy, 1 łyżka
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- pomidory, 400 g
- czarne oliwki, 30 g
- szpinak, bazylia, rukola, 120 g, posiekane
- makaron gryczany, 300 g
Sposób: Pokrusz tofu, jakbyś kruszył ser feta, skrop sosem sojowym i wstaw do piekarnika 180 °C na 20 minut. Podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojone oliwki, pomidory z puszki i posiekaną zieleninę. Gotuj 15 minut i wrzuć tofu na kolejne 5 min. Dopraw i podawaj z gryczanym makaronem.
Dżakfrut, 2 porcje
- dżakfrut, 250 g, puszka
- imbir, 1 łyżeczka
- wędzona papryka, 1 łyżeczka
- ząbek czosnku
- sos barbecue, 1 łyżka
- olej kokosowy
- tortille, 4 małe
- sałata
- czarna fasola, 160 g, puszka
Sposób: Dwoma widelcami poszarp swego dżakfruta na włókna, wymieszaj go z przyprawami i sosem, odstaw na 10 minut. Wstaw do piekarnika 180 °C na 30 minut i dokończ smażenie na patelni z olejem – przez kilka minut. Nafaszeruj tortille dżakfrutem, poszarpaną sałatą oraz odsączoną i opłukaną fasolą z puszki. Zawiń.
Komentarze