[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Białko roślinne: 4 szybkie przepisy bez mięsa

Od razu uprzedzamy głupie pytania - nie, wcale nie pogniewaliśmy się na mięso i nadal je uwielbiamy. Nie przepadamy za to za kulinarną monotonią. Tutaj znajdziesz 4 szybkie przepisy na dania bez mięsa, za to ze sporą ilością białka - to tak przeciw tej monotonii.

Białka roślinne Nie mamy żadnej kosy z mięsem, ale odmiana, od czasu do czasu, nikomu jeszcze nie zaszkodziła

Tempeh, 2 porcje

  • tempeh, 4 plastry
  • olej kokosowy
  • hummus, 4 łyżki
  • pełnoziarniste tortille, 2 szt.
  • awokado, plasterki
  • rukola lub miks sałat, 2 garści
  • suszone pomidory, 6 szt.

Sposób: Podsmaż tempeh na patelni z rozpuszczonym olejem kokosowym przez 15 minut, aż będzie brązowy z obu stron. Wysmaruj wrapy hummusem, rozdziel sprawiedliwie tempeh, awokado, pomidory, liście sałaty i zmontuj z nich wrapy.

Seitan, 4 porcje

  • seitan, 350 g, pokrojony
  • leśne grzyby, 100 g
  • orzechy włoskie, 100 g
  • czerwona cebula
  • pomidory z puszki, 400 g, kostka
  • sos sojowy, 2 łyżeczki
  • opakowanie ciasta francuskiego (bez masła)
  • nasiona konopi

Sposób: Gotuj wszystko, oprócz ciasta i konopi, na małym ogniu przez 20 minut. Rozwałkuj ciasto, tak by podwoiło swoją wielkość, i potnij je w trójkąty. Wstaw do piekarnika 200 °C na 20 minut. Podawaj gulasz z seitanu oprószony ziarenkami konopi (by dostarczyć omega-3) oraz z kawałkami ciasta francuskiego. Pasować też będą opiekane ziemniaki, jarmuż i kieliszek czerwonego wina.

Tofu, 4 porcje

  • tofu, 400 g
  • wędzona papryka, 1 łyżeczka
  • sos sojowy, 1 łyżka
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • pomidory, 400 g
  • czarne oliwki, 30 g
  • szpinak, bazylia, rukola, 120 g, posiekane
  • makaron gryczany, 300 g

Sposób: Pokrusz tofu, jakbyś kruszył ser feta, skrop sosem sojowym i wstaw do piekarnika 180 °C na 20 minut. Podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojone oliwki, pomidory z puszki i posiekaną zieleninę. Gotuj 15 minut i wrzuć tofu na kolejne 5 min. Dopraw i podawaj z gryczanym makaronem.

Dżakfrut, 2 porcje

  • dżakfrut, 250 g, puszka
  • imbir, 1 łyżeczka
  • wędzona papryka, 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku
  • sos barbecue, 1 łyżka
  • olej kokosowy
  • tortille, 4 małe
  • sałata
  • czarna fasola, 160 g, puszka

Sposób: Dwoma widelcami poszarp swego dżakfruta na włókna, wymieszaj go z przyprawami i sosem, odstaw na 10 minut. Wstaw do piekarnika 180 °C na 30 minut i dokończ smażenie na patelni z olejem – przez kilka minut. Nafaszeruj tortille dżakfrutem, poszarpaną sałatą oraz odsączoną i opłukaną fasolą z puszki. Zawiń. 

 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij