Tak zrobił serbski tenisista Novak Djoković, chociaż nie zdiagnozowano u niego celiakii. Mimo to badania wykazały łagodniejszą formę nietolerancji glutenu, objawiającą się m.in. przewlekłym zmęczeniem – bywało, że Serb poddawał mecze, bo nie miał siły grać.
Od kiedy zmienił menu, forma poszybowała w górę, a on stał się numerem 1 światowego tenisa. Jeśli chcesz sprawdzić, czy u Ciebie zajdzie podobna zmiana, podpowiadamy pierwszy krok – oto kanapka będąca bezglutenowym asem.
Składniki:
Warstwa 1
- bekon
- pomidor
- rzeżucha
Warstwa 2
- curry
- sok z cytryny
- chutney mango
- kolendra
- majonez
- pierś z kurczaka
Warstwa 3
- chleb bezglutenowy
Przepis:
Gem
Na patelni lub grillu przygotuj bekon i pierś z kurczaka, a chleb opiecz w tosterze.
Set
Połącz sok z cytryny, chutney mango i majonez, dopraw sosem curry, kolendrą oraz pieprzem i solą. Wymieszaj z pokrojonym na kawałki kurczakiem.
Mecz
Nałóż mieszankę na kromkę chleba i przykryj kolejną. Na wierzchu ułóż plasterki pomidora, bekon i rzeżuchę. Gotowe!
Zdrowotny as serwisowy:
- Pomidory zwiększają odporność skóry na promienie UV.
- Pełnoziarnisty chleb bezglutenowy kupisz w coraz większej liczbie sklepów.
- Uważaj na wędliny, które często zawierają gluten. Najlepiej sam upiecz mięso, które wykorzystasz w kanapce.
- Jeden plasterek bekonu to nawet kilka gramów białka.
- Rzeżucha dostarczy dziennej dawki witaminy K oraz przeciwutleniaczy.
Komentarze