Batony białkowe: legalny cheat meal [przepis]

Proteinowe batony są spoko, ale płacić każą jak za zboże. MH radzi: zrób to sam. Za chwilę powiemy Ci, jak.

batony białkowe fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

  • Czas 10 min
  • Kalorie 327
  • Białko 23 g
  • Węgle 14 g
  • Tłuszcz 20 g
  • 10mg kofeiny w batonie

Po ważeniu

Skład na około 6 sztuk:

  • migdały, 50 g, posiekane i blanszowane
  • orzechy laskowe, 50 g, posiekane i blanszowane
  • płatki owsiane, 50 g
  • pestki dyni, 50 g
  • miód, 10 g
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • zaparzone espresso, 10 ml
  • morele, 50 g, posiekane
  • gorzka czekolada, 50 g
  • białko w prochu, 125 g
  • sól morska, szczypta 

Walka

Krok 1

Na patelni upraż na złoto orzechy, płatki i pestki dyni. Dorzuć miód, oliwę z oliwek i espresso, mieszając. Sam aromat kawy sprawi, że momentalnie będziesz gotowy na kolejną serię przysiadów.

Krok 2

Dodaj resztę składników. Mieszankę trzymaj na małym ogniu, aby stopniowo roztapiać czekoladę i niczego nie spalić. Gorzka czekolada nie jest tu z przypadku: taka z 70-proc. Zawartością kakao (im więcej, tym lepiej) zawiera związki chemiczne, które obniżają ciśnienie krwi.

Krok 3

Tacę wyłóż folią samoprzylegającą i wylej na nią słodką zawartość patelni. Teraz najcięższe: taca na 4 godziny do lodówki. Potem już tylko ostry nóż, sprawiedliwy podział i symfonia smaków dla podniebienia. 

Zobacz również:
REKLAMA